Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørr hud, flassing og kløe

Spørsmål

Har hat meget tørr hud -drysser av undertøyet hver dag- klør litt av og til- bruker gode fuktighetskrem daglig. Nå er det blitt i hodebunnen- av og til klaker(skorper) som jeg skraper vekk og har ett middel som skal behandle hodebunnen- foreløpig ikke hjulpet- klør. mvh.kvinne 74 år

Mann 74
Svar

Hei,

Du er plaget av tørr hud, flassing (det drysser og kaker i hodebunnen) og kløe. Du bruker medikamenter mot lavt stoffskifte. 

Det virker som at det er den tørre, flassende huden som plager deg mest. Skjønner at du er veldig plaget!

Tørr hud er en veldig vanlig tilstand. Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/artikkel/torr-hud/70870794

Ved tørr hud er  huden ru og den vil flasse. Det å ha svært tørr hud kan føre til kløe og kloring. 

Det er mange årsaker til tørr hud, flassing og kløe i underliv og hodebunn:


Noen faktorer  som kan være medvirkende til tørr hud hos deg:

-       Alder: Med økende alder blir huden tørrere. 

-       Klimaet: Denne årstiden vi er inne i er medvirkende til at huden blir tørr. 

-       Det å ha lavt stoffskifte forbundet med tørr hud. 


Andre faktorer som kan spille inn:

-       Hudsykdommer- det er flere hudsykdommer der tørr hud, flassing og kløe er et hovedsymptom. Psoriasis er en ganske vanlig hudsykdom som kan ramme hodebunn og underliv. Huden vil bli fortykket, det er flassing og huden oppleves som tørr, det er kløe. Har du hatt litt utslett på albuespisser og i hodebunn tidligere? Kan det ha vært noe nå som har trigget et lite uttalt psoriasis utslett? Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/psoriasis-ulike-typer-symptomer-diagnose/69023219. En annen vanlig diagnose er seboreisk eksem, talgeksem. Det er eksem som ofte sees til hodebunn, ansikt, bryst og underliv. Huden oppleves tørr, det er flassing og litt kløe. Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/seboreisk-eksem/69000370. En annen vanlig diagnose er eksem, da er det ofte en ganske uttalt kløe i tillegg. Det er ofte utslett til albuebøyer og knehaser . Se denne lenken: https://www.eczema.hk/nb/hjem/

-       Sensitiv hud som reagerer på lokalirriterende produkter. For mye dusjing og såpe kan gi tørr hud. 

-       Hudinfeksjon med for eksempel sopp. Dette er mindre sannsynlig siden du har plager både i underliv og hodebunn 


Du smører deg med fuktighetskrem, det er bra. Det er veldig viktig at  hudpleien din er den beste. Det betyr at du må bruke tid på hudpleie. Sett av en time hver kveld på badet i noen uker og se om bad, og smøring kan hjelpe. Ta en kort dusj eller bad a 5-10 minutter, klapptørk deg lett tørr og smør inn huden godt med fuktighetskrem. Til hodebunnen kan du bruke en fuktgivende gel og til kroppen fuktighetskrem. Du bør kjøpe produktene på apoteket. Det er lurt å velge en krem med fuktgivende egenskap samt en med høyt fettinnnhold. Forsøk deg frem.


Hvis ikke denne behandlingen er nok, er det lurt å kontakte legen din for å vurdere om det du har andre faktorer som har betydning. Kanskje du har en hudsykdom som gir deg disse plagene? Da kan det være aktuelt å bli henvist til en hudlege for å starte med riktig behandling. 


Håper dette var til hjelp for deg!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-