Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tørr forhud- hudsykdom

Spørsmål

Hei. Har siden før jul vært plaget med tørr forhud. Merket ikke noe særlig i starten. Men nå klør det bittelitt et par ganger i uken. Og forhuden begynner å bli trang ved ereksjon. Er 32 år, hatt samme dame siden jeg var 17 år, med ett kansje over snittet aktivt sexliv. Men i den senere tiden har dette problemet kommet de siste månedene. De siste ukene har sex begynt å gjøre litt vondt fordi forhuden er tørr og trang. Har prøvd diverse fuktighetskremer. Men jeg blir ikke bedre. Alt ser helt fint ut etter en dusj. Ikke noe sår eller noe. Etter sex har det av og til blitt noen små rifter i det siste. Legger ved bilder.

Mann 32
Svar

Hei,

Du er tidligere hudfrisk og har i løpet av de siste månedene fått økende plager til forhuden. Du har fast partner. 

Det kan være flere forklaringer på utslett til penishodet og forhuden. Utslett til dette området omtales som balanitt. De vanligste årsakene til balanitt er infeksjon eller en hudsykdom. 

En infeksjon kan skyldes sopp, bakterie eller virus. Dette må diagnostiseres ved at det tas en prøve hos legen. Har din partner noen plager? Hvis din partner har soppinfeksjon kan det noen ganger smitte over til deg. 

En hudsykdom kan være f eks atopisk eksem, psoriasis, seboreisk eksem (talgeksem), kontakteksem eller lichen. Ved hudsykdom vil mange oppleve å ha utslett andre steder på kroppen. Utslettet vil ofte klø litt.  Kontakteksem kan komme etter lokal irritasjon etter f eks hyppig vask eller bruk av såpe.  Noen ganger kan man også reagere allergisk på det man har på huden i dette området.

Det kan virke som at du har en lokal «inflammasjon» som bør behandles for å ikke å gi deg for mye plager. Anbefaler å spørre partner om hun har noen plager med sopp i underlivet. Hvis hun har slike plager er det lurt å behandle utslettet som en soppinfeksjon. Hvis hun ikke har plager er det lurt å kontakte lege for vurdering. Før du får time hos legen din er det lurt å vaske huden forsiktig, ikke bruke såpe. Du kan også forsøke å smøre utslettet i en uke med mikonazolnitrat/hydrokortison. Dette er en reseptfri krem som du kan kjøpe på apoteket.

Håper dette var til hjelp, ønsker deg god bedring!