Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

To tilsynelatende forskjellige tilstander på penisskaftet

Spørsmål

Hei. Etter samleie oppdaget jeg to små litt utstikkende klumper på penis. Disse er nokså usynlige, men har et hvitt preg over seg. De blir veldig hovende etter samleie og noe rød. Vært på helsestasjonen for å høre, men har ikke fått et klart svar om hva dette kan være, men at det ikke skulle være noe farlig. Evt kjertler. I tillegg la jeg merke til at jeg har fått et kutt like under skaftet på penis. Dette tenkte jeg at kunne være slitasje. Etter samleie var dette «åpent», men etter 2-3 dager gror det fint, men blir aldri 100% borte. Har prøvd å holde dette i ro for å la det gro. Etter en periode nå åpnet det seg noe etter samleie. Som sagt gror det nokså fint etter, men åpner seg under/ etter samleie. Det jeg har forklart nå er ikke vondt eller noen form for smerte. Det er heller ikke ubehagelig, men jeg vet det er der og jeg drar forhuden bak ofte av den grunn av at jeg vet det er der og vil følge med at det ikke blir noe værre. Håper dette ikke er noe farlig og evt. kan behandles. Det påvirker mye av dagen da jeg ofte tenker på det uten å vite hva dette er, og om jeg må leve med dette hele livet. Vedlagte bilder er etter et nylig samleie. Om dette noe som kan behandles ønsker jeg gjerne informasjon om dette. På forhånd takk for svar.

Mann 22
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er noe uklart hvorvidt det som avbildes i det første bildet også kommer og går slik du beskriver for det som er avbildet på det andre bildet. For å ta det andre bildet først;- du beskriver det som et kutt på undersiden av penisskaftet som du tenker kan være slitasje siden det kommer tilbake etter samleie. Du angir at det er åpent etter samleie, men at det gror i løpet av de 2-3 dagene etterpå. Du forbinder det ikke med smerte eller ubehag, men undrer deg selvsagt på hva dette kan representere. Noren form for slitasje er dette definitivt ikke;- huden på penis åpner seg vanligvis ikke etter et samleie. Det mest sannsynlige er at dette kan dreie seg om en herpesinfeksjon;- den bruker å oppføre seg som du beskriver, den kommer og går og gror delvis igjen i mellomtiden, men altså ikke alltid helt. Bildet er forenelig med en slik infeksjon. 


Mange synes at et slikt sår, hvis det altså er en herpes, kan gjøre litt vondt idet det bryter ut og når det blir berørt litt bryskt eller satt på strekk, som ved samleie. Men ikke alle opplever det slik. For å bringe på det rene hva dette er må du nok ta en tur til legen og vise det frem helst så snart som mulig etterat du har merket det. Det legen gjør er å ta en liten penselprøve av fuktigheten i sårsprekken og send til nærmeste mikrobiolologiske laboratorium, der kan de finne ut av om dette er en herpes og hvorvidt det er en herpes type 1 eller type 2, man kan få begge deler på penis. 


Hva gjelder det andre som er avbildet så synes deg det kan være flere ting. En er selvsagt en herpes, som altså ter seg noe annerledes enn den førstnevnte. Men herpes nedentil kan variere både i størrelse, utseende og antall utbrudd slik at vi nok ikke kan utelukke den diagnosen helt. Lyset faller imidlertid slik at det er vanskelig helt klart å se overflaten. En annen mulighet, hvis det altså vanligvis ikke kommer og går, kan være at det dreier seg om en kjønnsvorte eller et condylom, det er en vanlig tilstand som lar seg enkelt behandle. Siden det virker litt hvitlig i det man kan se av overflaten så kan det muligens være en tilstand som kalles lichen sclerosus og som er en spesifikk hudlidelse som også kan komme på flere andre steder på kroppen og som også enkelt kan behandles med en salve. Den er ikke seksuelt overført, som de to førstnevnte tilstandene. 


Som nevnt så kommer du nok ikke utenom en tur enten til fastlegen eller til noen annen lege i primærhelsetjenesten, eventuelt en hudlege for å få riktige diagnoser her. Siden den førstenevnte tilstanden kan være en herpes bør du bruke et kondom ved samleie inntil du får klarhet i dette slik at du unngår å smitte seksualpartneren. Lykke til og god bedring !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-