Tatovering og utslett

Spørsmål

Hei. Jeg har en del tatoveringer. Det som er greien er at når jeg enten klorer/skraper meg eller ved støt, så hovner tatoveringene mine opp lokalt der tatoveringen befinner seg. Da kommer det små klumper, og området blir varmt og av og til kløe. Den ene tatoveringen er en cover up tatovering fra Spania. Dårligt utført og fargene som ble brukt var rødt, svart, brunt og gult. Jeg har ikke hatt noen allergisk reaksjon på det røde blekket. Det er helst det sorte blekket og spesielt linjene. Det forekommer av og til på det andre, men som regel det sorte og linjene. Bør jeg få konsultasjon med hudlege? Er dette vanlig eller farlig? Det har forekommet ganske lenge uten at jeg har tenkt så mye over det. Klumpene og kløen går som regel fort over. Jeg har vært engstelig om at jeg har dannet en sykdom som vil være varig, siden tatoveringer er permanente.. jeg kommer nok ikke til å ta flere tatoveringer. Alle mine tatoveringer er utført profesjonelt i Norge utenom den ene i Spania.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Du skal ikke bekymre deg for om det er noe farlig. Tatoveringene vil ikke utgjøre noen risiko for huden, eller skader.

2. Jeg vil anse det lite trolig at det er noen allergi mot tatoveringene eller blekk. Da ville man hatt utslett der hele tiden, og ikke noe som kommer og går. Elveblest vil være den mest sannsynlige årsaken basert på beskrivelsen. Noen kan få elveblest som utløses av friksjon på huden. Altså at man klør, og det deretter danner seg et hovent kløende utslett. Dette kan du teste for selv hjemme. Riss forsiktig i huden et sted, og se om det danner seg en rød hevelse.

Vurderingen om du bør se en hudlege avhenger helt av hvor mye dette plager deg. Hvis det gir mye kløe eller irritasjon vil det være naturlig å la en lege se på det. I første omgang for å se om man kan finne årsaken, og deretter sette opp en plan for behandlingen. Eksempelvis vil elveblest kunne behandles med et anti-histamin.

Håper svaret var til hjelp!