Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tap av hår - alopecia areata og androgen alopeci

Spørsmål

Jeg er 41 år har sykdom Alopecia. Kunne jeg få behandling eller medisin. Jeg har mistet en del hår på grunn av det. Har flekker også på hodet.

Mann 41
Svar

Hei,

 

Jeg forstår at det er utfordrende å miste håret ditt! Du har lagt ved et bilde som viser flekkvis håravfall til bakhodet og mer diffust, uttalt hårtap til issen. Jeg ser ikke noe utslett til hodebunnen din. Det er mange årsaker til håravfall. Hårtapet du har til hodebunnen har et mønster som passer både diagnosen alopecia areata, som er en immunologisk sykdom, og diagnosen alopecia androgenica, et mannlig arvelig hormonelt hårtap. Jeg tenker derfor at du har en blandingshårtap

Det er dessverre ingen veldig effektiv behandling for alopecia areata. For hårtap som skyldes androgen mannlig hårtap kan det være mulig å forsøke behandling hos noen.  En behandling som er mulig å forsøke er å smøre på minoksidil daglig, denne kjøpes reseptfritt på apoteket. Minoksidil vil kunne bidra til gjenvekst av hår spesielt på det som er forårsaket av androgen alopeci. Hos noen så vil det være aktuelt å forsøke ut en behandling med tabletter som inneholder finasterid. Dette gjøres i samråd med hudlege. 

Det er lurt å oppsøke  fastlegen din evt kontakte en hudlege. Legen vil kunne undersøke hodebunn og vurdere hårtapet nærmere ved trichoscopi (håndholdt mikroskop), vurdere huden til hodebunnen og vil da vurdere om det er aktuelt å ta en vevsprøve. Legen vil også vurdere å ta blodprøver: Stoffskiftesykdommer kan være forbundet med alopecia areata og vil kunne påvirke hårtap. 

Håper at rådene er til hjelp for deg!

Lykke til!