Symptomer fra glans og forhud etter sex

Spørsmål

Hei! Jeg har slitt med rødhet, svie og kløe på penis og forhud i en stund nå. Har også hatt perioder med en del hvitt belegg, og vond lukt. Gikk først til legen for å teste meg for kjønnssykdommer, da jeg hadde hatt ubeskyttet samleie ikke så lenge før symptomene kom. Testet meg for klamydia, men prøven var negativ. Legen mistenkte også at det kunne være sopp, så han ga meg en soppkrem som jeg kunne bruke (Daktacort). Denne gjorde at symptomene forsvant nesten umiddelbart, men jeg fortsatte å bruke kremen i ca. 2,5 uke etter legens anbefaling. Problemet er bare at når jeg sluttet å bruke kremen kom rødhet, svie og kløe tilbake. Har også hatt noe hvitt belegg, men ikke så kraftig vond lukt som tidligere. Jeg mistenkte at det kanskje var en betennelse som kom tilbake fordi jeg kanskje var litt slurvete med hygienen akkurat da jeg sluttet å bruke kremen. De siste to ukene har jeg derfor prøvd å ha god hygiene, men uten å overdrive. Har vaska penis og forhud 1-2 ganger daglig. Likevel har ikke symptomene gått bort. Jeg har ikke turt å bruke Daktacort etter den første perioden, av frykt for at det kan være skadelig å bruke for mye. Til opplysning har jeg ikke hatt noe svie ved vannlating, eller andre plager utover det jeg har nevnt over. Det svir og klør mest når jeg tar på det, ikke noe særlig ellers. Både penis og forhud har vært veldig rødt. Jeg har også en fornemmelse av at forhuden har blitt litt trangere. Tror du jeg har rett i at det kan være en betennelse? Eller kan dette skyldes andre ting? Og hvordan blir jeg kvitt plagene?

Mann 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Dette kan være flere ting. Det første man vil tenke på, siden du har hatt ubeskyttet sex i forkant av symptomene om du, til tross for en negativ chlamydiatest likevel kan ha sykdommen urethritt eller urinrørskatarr som fremkalles av ikke bare chlamydia, men i tilegg andre mikrober, som gonorebakterien, mycoplasma genitalium samt en rekke andre som vanligvis ikke blir funnet av laboratoriet. Diagnosen stilles enklest ved mikroskopi av fuktighet fra urinrørsmunningen, men desverre så er det ikke alle leger som utfører dette. 


At du har gjærsopp er usannsynlig, den kommer helst hos dem som lever fast sammen med en kvinne som har kronisk gjærsopp i skjeden. At soppkremen likevel har hjulpet kan være en funksjon av krembasen og ikke av soppantibiotikumet. Du angir videre at du til tross for at du vasker penis flere ganger daglig merker en lukt. Lukten i seg selv sier ikke så meget om noen diagnose, men helt sikkert er det at du ikke bør vaske forhudsområdet med såpe;- såpen irriterer i seg selv og fjerner den tynne hinnen av fettstoffer eller lipider som dekker huden og beskytter den. Rengjøring kan skje ved at du skyller penis under lunkent vann uten såpe og fjerner eventuelle rester av det om kalles smegma, den fete massen som vanligvis produseres i perioder og som kan medføre noe lukt. Dertil kan du i første omgang kjøpe fuktighetskremen apobase på apoteket og påsmøre denne tynt to ganger daglig i området penishode-forhud.  


Når det gjelder diagnostikk er det vanskelig å si noe særlig mer annet enn at du bør la deg undersøke av en lege som har erfaring i diagnostikk og behandling av sykdommer nedentil, som helst en spesialist i hudsykdommer eller en almenpraktiker som har god erfaring med samme. Muligheten er til stede for at du kan ha en balanitt av andre årsaker;- en balanitt er en betennelsesstilstand på glans penis og på den angrensende delen av forhuden og den kan ha mange årsaker inkludert noen spesifikke hudtilstander som krever både erfaring fra undersøker samt eventuelt også prøvetagning fra området. En tilstand som kan gi trangere forhud er for eksempel den sykdommen som kalles lichen sclerosus et atroficus, den er ikke helt sjelden og vil vanligvis inkludere at selve forhuden over tid kan virke mer fortykket enn før. Videre kan det eventuelt være oppklarende i en situasjon som denne å snakke med den siste eller eller flere av de siste partnerene du hadde før dette begynte og forhøre deg om en eller flere av dem kan ha plager.  Men, som sagt, du kommer ikke utenom en ny undersøkelse hos en erfaren lege. Lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-