Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svie og utslett

Spørsmål

Hei Jeg har fått en rift i underlivet i inngang nederst i vagina. Dette har nå blitt mer ubehag men ikke selve riften. Nå har ene kjønsleppen hovnet opp og svir når jeg vannlater og kommer i kontakt me urin. Samtidig hadde jeg analsex og føler litt Nespress i endetarmen. Samtidig føler eg det klør litt i anus.Jeg lurer på hva dette kan være. Kan det være jeg har fått sopp? Vh fortvilt jente 28

Kvinne 28
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. En rift i seg selv kan være smertefullt, og være årsak alene. Det man bør vurdere ved svie og hevelse er en herpes infeksjon.  Det kan også gi svie ved vannlatning. På bakgrunn av symptomene er det helt rutinemessige prøver som bør tas. Dette kan gjøres hos fastlegen. Naturlig vil være å ta en pinneprøve for å utelukke herpes. Dette bør tas fra riften. Samtidig vil man også ofte ta en pinneprøve som sjekkes for bakterier. Hvis det er en ny partner, vil man rutinemessig også ta vanlig urinprøve og evt. blodprøve for å utelukke kjønnssykdom. 


Så hva bør du gjøre?

Som sagt, kan en rift i seg selv med irritasjon gi symptomene du beskriver. Jeg synes du bør få tatt prøvene over og la legen din se på det. Hvis du har en rift i huden kan det være til nytte å bruke en krem som brulidin (reseptfritt). En kan også bruke xylocain gel som bedøver huden og reduserer svie. Skulle legen din mistenke noen infeksjon vil man ta en vurdering om det er grunn til å gi antibiotika for det. 


Håper svaret var til hjelp!