Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svetteplager

Spørsmål

Jeg har et litt flaut spørsmål jeg håper du kan hjelpe meg med. Jeg føler jeg ikke blir ren under armene etter jeg har vært i dusjen. I begynnelsen følte jeg det var pga dusjsåpen jeg brukte enten ikke skummet i det hele tatt eller veldig lite. Jeg kunne og kan stå i en evighet i dusjen pga jeg ikke føler jeg får vaska meg skikkelig. Nå har jeg begynt med en ny dusjsåpe som er mer fast og som ikke renner ut av hendene med en gang som jeg egentlig føler hjelper. En annen ting er at med en gang jeg kommer ut av dusjen så føler jeg med svett/klam og det føler som om jeg står under kjempe varmt vann og med en gang må finne viften min for å kjøle ned ryggen. Da også begynner jeg å lukte meg under armen for å kjenne etter svettelukt og kan stå i en evighet. I begynnelsen måtte jeg rett i dusjen igjen fordi jeg følte jeg lukta igjen. Hva kommer dette av? Hvor godt må en vaske seg under armene for å være ren? Jeg føler det har blitt en slags tvangstanke. At jeg bare MÅ lukte meg hundre ganger under armene i tilfelle det skulle lukte svette selv om jeg kanskje innerst inne vet at det ikke er noe. Til info trener jeg 3-4 ganger i uken.

Kvinne 27
Svar

Hi, 


Takk for spørsmålet ditt. Sannsynligvis er hva du beskriver helt normalt, og noe du har hengt deg litt opp i. Det finnes to tilstander som kan gi plagene du beskriver, som også er lett å fikse. 


1. Det er mulig å få en infeksjon med en bakterie i armhulen (relativt vanlig) som gir lukt (erythrasma). Dette behandles enkelt med en antibiotika veske eller tablett. I første omgang kan du forsøke hibiscrub vask et par ukers tid du får kjøpt på apoteket. Som regel vil det fikse problemet. 


2. Hyperhidrose (økt svette) er et vanlig problem under armhulene. Mange sliter med det unødvendig. Denne tilstanden er enkel å behandle ved bruk av Botox injeksjoner. Da er man "svettefri" i 4-6 måneder i etterkant. 


Så hva bør du gjøre? 

Svaret over blir som lege hvor man med en gang tenker behandling av at et problem. Det kan noen ganger være feil ende å begynne i, hvis problemet er at dette er blitt en tvangstanke som ikke bunner i noe galt. Finn gjerne en hudlege du kan ta en sjekk hos der du bor, og som du føler du kan prate igjennom problemet med. Da er jeg sikker på du får dette problemet ut av verden! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-