Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svettelukt

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne som har vært plaget med unormal svetting og ubehagelig lukt i ca 1/2års tid nå og jeg ønsker å finne en forklaring på hvorfor det har oppstått og hva jeg kan gjøre med det. Jeg vet ikke om det har en sammenheng, men jeg har også vært mye plaget med humørsvingninger og nedstemthet de siste månedene. Det er vond svettelukt fra armhulene jeg sliter med - på natta/om morgenen, ved stress og mer enn tidligere ved trening (ved trening er jeg også plaget av en del svetting i skrittet, men vet ikke om dette er mer enn normalt). Jeg mistenker at svettingen og humørsvingningene har en sammenheng med hormoner, men også stress. Jeg har alltid hatt uregelmessig mens, og har fått påvist PCOS for flere år siden. Jeg har dessuten lett for å gråte og blir lett irritert for tiden. Svetting har ikke vært et problem for meg tidligere og jeg har heller ikke vært så plaget med humørsvingninger og langvarig nedstemthet tidligere. Disse plagene er sosialt hemmende og til tross for det opplever jeg at disse plagene ikke blir tatt på alvor av min fastlege så jeg håper på bedre svar her.

Kvinne 36
Svar

Hei!

Det høres ut som at du har endel tanker om årsaken til din oppståtte illeluktende svette. Før jeg kommenterer dine spørsmål vil jeg nevne litt generelt om svetting: Problemet med illeluktende svette/kroppslukt opptrer, med forskjellig alvorlighetsgrad, hos de aller fleste en eller annen gang. Illeluktende svette er det som oppleves som illeluktende av personen selv og av andre personer man er i kontakt med. 

Vi har forskjellige svettekjertler. De deles inn i apokrine- og ekkrine kjertler. De ekkrine kjertlene er fordelt til all hud og er viktige mht temperaturregulering. Svette under trening kommer mest fra disse kjertlene. De apokrine kjertlene utvikles i puberteten, det er mange apokrine svettekjertler til armhuler, underliv, under bryster. De apokrine kjertlene har som oppgave å spre kroppsduft. Se denne lenken: https://sml.snl.no/feromon.  ;

Svettekjertlene påvirkes av nervesystemet. Psykiske faktorer påvirker utskillelse kjertlene. Matinntak, medisiner, hudens mikrober og sykdommer kan påvirke svetten. Det er noen tiltak man kan gjøre for å minske kroppslukten: Redusere inntaket av mat som kan påvirke svettelukten. Eksempler på mat som kan påvirke svette lukten er hvitløk, løk, curry, annen sterk mat, alkohol. Slutte med medikamenter som kan påvirke kroppslukten. Påvirke hudens bakterieflora ved å rengjøre jevnlig, bruke en hudvask, redusere hårmengde på de utsatte stedene. Redusere svettemengden ved å bruke deodoranter som inneholder aluminiumklorid. Andre svettereduserende tiltak kan være aktuelt hos noen etter utredning. 


Til dine spørsmål: Det er mange årsaker til illeluktende svette. Utfra det du skriver forstår jeg at stresset du opplever er ganske uttalt. Du har humørsvingninger, er irritabel og gråter lett. Slikt stress er ikke gunstig for helsen din. Dette stresset kan påvirke svettelukten din. Svetten som produseres under stress produseres av de apokrine svettekjertlene. Det skilles ut høy konsentrasjon av blant annet fett og proteiner. Dette gir en sterk, noen ganger illeluktende lukt. Det å minske stressnivået vil kunne være med på å endre svettelukten din. Jeg tenker at du kan forsøke ut de enkle tiltakene som jeg har nevnt. Om det ikke har effekt det er lurt å oppsøke legen din igjen for vurdering. Har du fortalt legen din om at du opplever så mye stress i hverdagen at du har humørsvingninger, er irritabel og gråter lett? Det er flere faktorer som kan påvirke din sinnsstemning, blant annet kan hormonsvingninger gjøre det. Det er viktig å videreformidle dette til legen din for å få hjelp.


Håper denne informasjonen var til nytte for deg!