Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Strekkmerker og p-piller

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om man kan få strekkmerker ved bruk av p-piller? Har de siste månedene fått ekstremt mange strekkmerker og det blir bare flere og flere. Både bak på legger, mellom lårene, rumpa, hoftene osv. Lurer også på om det er noe man kan gjøre for at de skal bli mindre synlig. Må bare legge til at jeg har ikke vokst noe, eller lagt på meg. Det er nesten som de kom over natten... de på lårene vises godt når jeg har dusjet, men forsvinner veldig mye når jeg blir kald.

Kvinne 18
Svar

Hei,


Strekkmerker er ikke uvanlig.  Strekkmerker er arrdannelse i huden som  sees som røde linjer i starten (stria rubra) med tiden bil de bli hvite (stria alba). Strekkmerkene kommer vanligst til magen, bryster, hofter, baken.

Du har lagt ved bilde av strekkmerkene dine. De passer med den tidlige formen av strekkmerkene, stria rubra.


Du lurer på om p-piller kan gi strekkmerker

Det er endel faktorer som er forbundet med utvikling av strekkmerker. P-piller kan gi økt risiko for utvikling av strekkmerker.

Andre viktige faktorer for utvikling av strekkmerker er: Arv, vekstspurt, i ungdomsår (under og like etter), en plutselig endring i vekt (både å legge på seg og slanke seg), kroppsbygging og røyking. I tillegg til p-piller er endel medikamenter er forbundet med strekkmerker. Et viktig medikament er kortison, kortison som tabletter og i krem form.

I tilleggsinformasjonen nevner du at du har atopisk eksem. Atopisk eksem behandles med kortisonkremer. Han du brukt kortisonkremer på hudområdene der du har utslett? Bruk av kortisonkremer er en risikofaktor for utvikling av strekkmerker.

Oppsumert tenker jeg at det er flere faktorere som kan spille inn på utvikling av strekkmerker hos deg: tiden etter vekstspurt, atopisk eksem, mulig bruk av kortisonkremer, p-piller. 


Du lurer også på om det er noe man kan gjøre for at de skal bli mindre synlig

Det er dessverre vanskelig å behandle strekkmerker. Det er få studier som er utført derfor er rådene om hva du kan gjøre usikre. Man vet at med tiden så vil strekkmerkene avblekes og bli hvite, såkalte stria alba. Strekkmerkene blir da mindre synlige.

Hvis du plages veldig er det en mulighet å forsøke å behandle strekkmerkene med krem som inneholder retinol. Denne kan brukes i opptil 3-6 mndr. Denne kremen må foreskrives av lege. Det er også forsøkt å behandle strekkmerker med laser. Jeg må poengtere at resultatet av disse behandlingene er usikre.


Håper dette var til noe hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!