Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

STRAM SVETTELUKT

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med ekstremt stram svettelukt. Jeg svetter ikke mye, men lukter svette bare et par minutter etter at jeg har dusjet og vasket meg, selv om jeg sitter helt stille uten å være varm. Jeg dusjer vanligvis en gang om dagen, bruker løse bomullsklær og deodorant fra apoteket (Vichy). Har et normalt kosthold uten mye løk, hvitløk og sterke krydder. Har forsøkt ulike deodoranter, Stop24 og aluminiumsklorid uten bedring. jeg har alltid hatt ganske stram svettelukt, men de to siste årene har det vært helt ekstremt. Det er nå så ille at alle klærne mine er ubrukelige etter at jeg har brukt dem et par ganger. Nyinnkjøpte klær stinker svette kun etter et par dagers bruk, selv med to-tre lag med klær under. Det kan også lukte stramt av svette i underlivet også, selv rett etter at jeg har dusjet. Jeg hadde derimot ikke dette problemet i en periode. Da tok jeg en del vitaminer og drakk hverken kaffe eller alkohol. Kan det ha med det å gjøre? Eller kan det være hormonelt? Hva kan jeg gjøre? Finnes det noen legemidler? Trenger sårt hjelp!

Kvinne 29
Svar

Hei,


Det høres ut som at du kan endel om illeluktende svette, og har allerede gjort endel viktige tiltak!

 

Før jeg svarer på dine spørsmål vil jeg nevne litt generelt om svetting:


Illeluktende svette oppfattes som illeluktende av personen selv og av personer i omgivelsene. Problemet med illeluktende svette/kroppslukt opptrer, med forskjellig alvorlighetsgrad, hos de fleste en eller annen gang i løpet av livet. 


Vi har forskjellige svettekjertler, apokrine kjertler og ekkrine kjertler. De ekkrine kjertlene er fordelt til all hud og er viktige mht temperaturregulering. De apokrine kjertlene utvikles i puberteten og er konsentrert til armhuler, underliv, under bryster. De apokrine kjertlene har som oppgave å spre kroppsduft, såkalte feromoner. Se denne lenken: https://sml.snl.no/feromon.  


Svettekjertlene påvirkes av nervesystemet. Psykiske faktorer og aktivitet påvirker utskillelse fra kjertlene. Hudens mikrober, matinntak, medisiner og sykdommer kan påvirke svettens sammensetning.  


Det er flere tiltak man kan gjøre for å minske kroppslukten:

1. Minske inntak av mat som kan påvirke svettelukten: Hvitløk, løk, curry, sterk mat, alkohol (med fler).

2. Slutte med medisiner som kan påvirke kroppslukten.

3. Redusere hårmengde på de utsatte stedene. Hår kan nemlig være bidragsytende til at de mikrobene som bidrar til lukt trives ekstra godt.

4. Bruke klær som hindrer at det blir klamt og fuktig, for eksempel kan ullundertøy være nyttig.  

5. Påvirke hudens bakterieflora ved å rengjøre jevnlig, bruke en hudvask.

6. Redusere svettemengden ved å bruke deodoranter med aluminium klorid


Du har allerede forsøkt deodoranter med aluminiumklorid, du rengjør jevnlig og du benytter deg av klær som er gunstige mht svette. Du er oppmerksom på matinntak som kan påvirke svettelukten din. Du spør spesielt om alkohol. Alkohol kan bidra til illeluktende svettelukt hos noen. 


Du nevner ikke noe om hårfjerning. Hvis du ikke har forsøkt dette, kan du forsøke dette og se om det hjelper noe. Bruker du spesielle medikamenter er det nyttig å se om du kan avslutte bruken av disse og se om det påvirker lukten. 


Hvis tiltakene ikke virker er det lurt å oppsøke en hudlege. Hudlegen vil ta opp en sykehistorie og undersøke huden. Sannsynligvis er du helt frisk, men sykdom kan en sjelden gang være årsak til illeluktende kroppslukt. Lokale infeksjoner i huden kan medvirke til illeluktende svettelukt. Noen sykdommer i kroppens organer kan også bidra til å gi spesiell svettelukt. Hudlegen vil vurdere om det er aktuelt å ta noen prøver og vurdere om det kan være aktuelt med behandling av hudens mikrober, eller behandling av svettemengden ved blant annet å bruke botuliniumtoksin. Se denne lenken: https://nhi.no/sykdommer/hud/svetteplager/svette-hender-og-fotter/ ;


Håper denne informasjonen var til nytte for deg!