Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Store problemer med huden på fingertuppene. Kan det være håndeksem?

Spørsmål

Hei,jeg er en kvinne 42år. Aldri før hatt hudproblemer før i våres. Jeg har fått store problemer med huden kun på fingertuppene, og det gjør at jeg blir svært invalidisert i alt jeg gjør siden det gjør vondt å bruke fingrene. Det er ikke fingrene det er noe galt med, det er huden på fingertuppene. Huden føles svært sensitiv, det er sårt å ta på f.eks. toalettpapir og papp, og kan ikke gni fingrene mot noe, eks ta på sko, vaske håret, helt normale ting gjør vondt på huden. Dette startet i 04/20, og jeg mistenker at dette er årsaken, det var ihvertfall da det skjedde: jeg flyttet og bærte dermed pappesker hele dagen, i kombinasjon med at det var mye antibac i forkant pga koronaen. Jeg føler jeg fikk en skade på huden på fingertuppene av alle bæringen, og at huden kanskje allerede var sensitiv pga all massiv antibac-bruk. Jeg gikk til hudlege, hun sa ikke så mye, bare ga meg kortison ovixan som jeg skulle bruke daglig i 2 uker, og deretter 3 ganger i uken i 2 uker. Dette var i sommer. Det hjalp på den måten at jeg kunne gjøre dagligdagse ting, men det ble aldri helt bra igjen slik som det var før dette skjedde, da jeg hadde normal sterk hud på fingertuppene. Det har f.eks hele veien vært vondt (sårt) å vaske håret, så jeg kan ikke gni fingertuppene mot noe. Men det var til å leve med etter 4 uker med ovixan. Men nå har dette blusset opp igjen, og det skjedde etter jeg brukte fingrene mer enn huden tålte; det var bare at jeg prøvde å presse et teppe inne hard plast for forsending. Jeg har ikke vært hos hudlege på ny, men tatt ovixan igjen i 2 uker; det har hjulpet noe, men ikke like mye som første gang, som er ca 5 mnd siden. Fastlege foreslår jeg skal gå rett over til dermovat. Huden ser ganske vanlig ut,spes om morgenen når de ikke er brukt, men når jeg bruker huden, så blir den rynkete, som om jeg har vært i vann lenge. Noe rødlig kanskje, men ikke mye. Hva i all verden er dette?hva skal jeg gjøre?Hvor ofte kan jeg ta kortison?Bør jeg begynne på dermovat?

Kvinne 42
Svar
Hei,
Takk for spørsmål! Utslett på hendene er svært plagsomt og påvirker livskvaliteten vesentlig. 
Du har et utslett til fingertupper som oppstod i april i fjor. Du opplever bruk av desinfeksjonssprit og ekstra bruk av hender i forbindelse med flytting som triggere. Behandling med sterkt kortison krem (ovixan) har hatt noe effekt og utslettet har vært stabilt frem til arbeid med pakking av varer til forsendelse. Du har hatt noe effekt av kortisonkremen, fastlegen anbefaler bruk av sterkere kortisonkrem. 
Du lurer på flere ting. Jeg vil svare punktvis.
“Hva i all verden er dette?”
Slik du beskriver symptomene og triggere tror jeg du har håndeksem. Håndeksem kan være forårsaket av irritasjon eller allergi mot produkter som kommer nær huden. Håndeksem kan være ledd i en annen hudsykdom som atopisk eksem eller psoriasis
“Hva skal jeg gjøre?”
Ved håndeksem er det viktig å: 1. Unngå triggere og beskytte huden mest mulig 3. Behandle hudbarrieren og 4. Behandle inflammasjon
Triggere kan variere fra person til person. Hos deg høres det ut som at bruk av sprit til hendene og kanskje økt håndvask har vært en viktig trigger. Det er vanskelig å unngå rengjøring av hendene. Den mest skånsomme måten å rengjøre hender på er å bruke håndsprit som inneholder glyserol. Glyserol er et fuktgivende element. Vask av hender med vann og såpe er veldig hudirriterende og bør unngåes hvis ikke hendene ser skitne ut. Bruk da heller håndsprit med glyserol. Du nevner også at det å bruke hendene mye trigger utslettet. Slitasje på hendene kan forverre håndeksemet. Slik slitasje kan unngås ved å bruke hansker ved manuelt arbeid og for å beskytte hendene mot kulde, vær og vind.
Kontaktallergi kan være en årsak til håndeksem. Det betyr at man er allergisk mot noe huden er jevnlig i kontakt med.  Dette kan utredes ved å ta en lappetest som legges på huden. En slik test utføres hos hudlege.
Behandling av hudbarrieren er viktig. Med økende alder blir huden tørrere. Tørr hud er mer utsatt for eksem. Du nevner i tilleggsinformasjonen at du har stoffskiftesykdom. Endring i hormoner fra skjoldbruskkjertelen er forbundet med økt hudtørrhet. Tørrheten behandles ved å smøre med fuktighetskremer/salver og bruke hudoljer ved rengjøring av hud. Disse produktene bør kjøpes på apoteket. 
Behandle inflammasjonen. Du har brukt kortisonkrem som har hatt effekt på eksemet ditt. Utslett må  behandles. Første behandlingstrinn er å bruke topikale steroider. Ved et kronisk håndeksem er det viktig med proaktiv behandling med kortisonkrem. En kortisonkrem som ovixan er vanlig å bruke ved kronisk håndeksem.
“Hvor ofte kan jeg ta kortison?”
Kortisonkremer bør brukes som anbefalt av legen din. Ved kronisk håndeksem er det vanlig å bruke kortisonkremer daglig i opptil tre/fire uker, deretter trappe ned til det som kalles weekend-behandling der man smører inn utslettet kun i helgene. 
“Bør jeg begynne på dermovat?”
Det kan hende at det er aktuelt, men utfra det du beskriver tenker jeg at du har flere tiltak du kan gjøre før oppstart med dermovat. Du bør være grundig med å smøre med fuktighetskremer samt å beskytte hendene ved å unngå triggere og bruke hansker. Siden du har vært plaget så lenge tenker jeg at det også er aktuelt å utrede deg for mulig kontaktallergi. Dette gjøres hos hudlege. 
Tenker derfor at det er lurt å økt bruken av fuktighetskremer samt starte opp med beskyttende tiltak og ta kontakt med legen din for ny vurdering mht om du skal henvises hudlege påny for evn testing for kontaktallergi. 
Håper dette var til hjelp!
Ønsker deg god bedring!