image: Stor, rund og rød flekk på magen. Mulig "primærmedaljong" ved Pityriasis rosea

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?


Stor, rund og rød flekk på magen. Mulig "primærmedaljong" ved Pityriasis rosea

Spørsmål

Hei, For 5 dager siden merket jeg plutselig en stor, rund og rød flekk på magen. Merket gjør ikke vondt. Siden da har jeg fått to store, røde flekker til (en på ryggen og en ved brystet). Hva kan det være? Er det farlig, og hvorfor blir det bare flere og flere?

Kvinne 20
Svar

Hei,

Takk for spørsmål! Jeg forstår at du lurer på om du har fått noe som er farlig når du får et utslett som utvikler seg. Jeg synes sykehistorien og bildene av utslettet passer med at du kan ha en hudsykdom som er ufarlig og heter Pityriasis rosea.

Pityriasis rosea er en ufarlig sykdom som er vanligst hos ungdommer og unge voksne som er ellers friske. Utslettet består av flekkvis utslett til mage, rygg, bryst, armer og ben. Hos de fleste starter utslett med en enkel forandring som er rund/oval, rosa i fargen og litt flassende i kantene. Denne flekken kalles "primærmedaljong".

Du lurer på hvorfor det blir flere og flere. Noen dager etter at "primærmedaljongen" har kommet vil det etterhvert dukke opp mange mindre flekker med lignende form og farge som "primærmedaljongen". Flekkene er ofte spredt til større områder til ryggen og kan hos noen ha et «juletremønster». Utslettet varer vanligvis i fire til seks uker. Hos noen kan det vare lenger. Utslettet kan føre til litt kløe. Utslettet er ikke smittsomt. Man tror at en virusinfeksjon forut kan trigge utslettet.

De aller fleste med Pityriasis rosea har ikke behov for behandling. Hvis du plages med kløe av utslettet er det noen tiltak du kan iverksette: Ta et karbad med lunkent vann, tilsett gjerne litt badeolje. Etter badet kan du klapptørke huden forsiktig tørr og smøre huden godt inn med fuktighetskrem. Badeoljen og fuktighetskrem er det lurt å kjøpe på apotek.

Hvis kløen er uttalt og du plages er det lurt å kontakte legen din for vurdering.

Utslettet ved Pityriasis rosea kan ligne utslettet ved en annen hudsykdom som heter Guttat psoriasis. Ved Guttat psoriasis er forløpet kronisk. Hvis legen er usikker på diagnosen vil legen kunne ta en vevsprøve som vil hjelpe med riktig diagnose. Hvis legen din er enig i diagnosen Pityriasis rosea kan det ved hos pasienter med store plager være aktuelt tå behandle utslettet med kremer eller salver som inneholder kortison eller allergitabletter (anithistamin).

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Illustrasjonsfoto av utslett øverst: laksena / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-