Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spaltet negl

Spørsmål

Neglen på en langfinger spalter seg, noe som er både stygt og plagsomt. Henger seg lett fast i klær ol. Legen min mente det var en skade i neglerota, men nå har jeg fått det samme på tommelen så da må årsaken være en annen. Mangelsykdom eller hva er dette?

Kvinne 67
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. En spaltet negl kalles på fagspråket onychoschizia. Det er veldig sjelden noen tegn på sykdom, og veldig vanlig. Vanligste årsak er skade som legen din nevner, eller at neglen blir tørr og sprekker. Hvis det er noe som kommer på flere negler på kort tid er det visse "mangel" tilstander som kan være medvirkende. Spesielt kan det være nyttig å sjekke jernlagre, folsyre og stoffskifte. Det kan fastlegen din gjøre. Av rutine vil man også ofte ta en liten neglprøve for å utelukke en soppinfeksjon. Hva gjelder hudyksdommer finnes det en tilstand som heter lichen planus, som gir slike forandringer, men det vil da ofte være assosiert med ømhet og ubehag så passer ikke med din beskrivelse. 


Så hva bør du gjøre? 

Ta prøvene over neste gang du er hos legen din. Vær nøye med å ikke pirk på neglen, og tilfør gjerne vaselin eller en annen fet krem ved roten daglig. Skulle det utvikle seg til andre negler eller gi noe ubehag, vil neste steg være ta en hudlege ser deg. Håper svaret var til hjelp!