Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Soppinfeksjon?

Spørsmål

Hei. Jeg tror jeg har vært plaget med hudsopp. Var i kontakt med lege tidligere i høst og fikk fungoral shampo jeg har smørt på. Jeg har brukt denne shampoen i over ett halvt år nå og det er ingen forandring på de hvite prikkene. Jeg var hos hudspesialist på Aleris i oktober måned og tok sopptest. Denne var negativ og hun mente at disse hvite prikkene ville forsvinne med tid. Jeg har enda ikke sett noen form for endring og vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har svært mye hvite prikker på begge armene, begge lårene og korsryggen. Sommermånedene nærmer seg og jeg gruer meg kjempe masse. Er veldig desperat på å få dette bort!! Hva kommer dette av? Hvordan kan jeg behandle det og hvordan få det bort fortest mulig!

Kvinne 21
Svar

Hei, 


Fra beskrivelsen din høres det ut som diagnosen legene har gitt deg er tinea versicolor. Se link under. 


https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-t-%C3%98%E2%80%A6-tinea-versicolor.html


Denne tilstanden skyldes en hudsopp, men merk deg at denne skal "naturlig" være på huden hos alle mennesker. Problemet oppstår hvis det er "for mye" av den. Da reagerer huden først med å bli tørr og noe flassete flekkvis. Det er perioden hvor utslettet er aktivt. Når det roer seg ned vil det oppstå hvite flekker, som kan ta mange måneder før hudfargen normaliserer seg. De fleste vil ha normal hudfarge etter 3-5 måneder. Et problem hos enkelte er at det fortsetter å komme nye partier, og da vil man også ha vedvarende flekker i huden. Særlig varme, svette, trening, noen ganger P-pille og bruk av fete kremer på huden kan være årsaken. 


Så hva bør du gjøre?

Det finnes tabletter som kan behandle tilstanden (Diflucan). Det kan kanskje være lurt å ta, men må vurderes sammen med din lege først. I etterkant bør man bruke sjampoen fast forebyggende mot nye flekker en periode. En vanlig feil man gjør med sjampoen er å ha den på huden for kort tid. Den bør være på huden minimum 5 minutter (og gjerne 10) før man skyller den av. De fleste vil ta den på med litt vann en periode før de går i dusjen. Beste vil være om du har anledning å se hudlegen din på en kontroll. En kan da også lyse på huden med en såkalt Woods lampe for å utelukke hudtilstanden Vitiligo (mindre sannsynlig). 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-