Soleksem

Spørsmål

Soleksem på bryst. Kommer hvert PR . Bruker solfaktor 50 siol krem fra apoteket mot solallergi dekker meg til og er kun i skygge. Men det er varme ute og inne og da kommer eksem likevel. Pluss solstråler går gjennom tøyet. Finnes reseptbelagt lindrende og eller tilbakedrivende? Bruker Eurax til lindring og cortisonsalve til behandling , jeg leser på tuben. Kan man ta allergitabletter, og det lindrer? Finnes det noe mer? Klør veldig mye huff så vondt. Takk.

Svar

Hei.

Det beste mot soleksem ser selvfølgelig å forebygge, slik jeg ser at du vet.
Men har en først fått det, så er steroidkremer det beste til å dempe det. Det demper både rødhet, hevelse og kløe. Du bruker en slik kortisonsalve, forteller du. De finnes imidlertid i mange styrker og mange preparatnavn. Den mildeste er hydrokortison, som du får uten resept. Det kan godt være den kan hjelpe deg, men om ikke den gjør det, så kan du få sterkere på resept, f.eks. Apolar, Locoid, Betnovat. Det er forøvrig kremer som skal bruker med forsiktighet og kun i korte perioder, men du trenger vel ikke å bruke det mer enn noen få ganger for å slå tilbake et soleksem. Hør med legen din om du kan få en resept på dette.
Når du sier at du også får utslett selv innendørs, pga varme, så lurer jeg litt på om du kan ha varmeutløst elveblest. På bildet du har vedlagt, så er det jo kun utslett i utringningen på t-skjorten, altså tydelig solutløst, men hvis du får utslett steder på kroppen hvor ikke du får sol, så kan det være varmeutløst elveblest. Diskuter evt dette med fastlegen din. Den beste behandling mot det er en allergitablett, for eksempel Cetirizin, Aerius e.l.

Håper svaret er til nytte. Lykke til!