image: Smerter og utslett - Helvetesild

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og utslett - Helvetesild

Spørsmål

Hei, for 1 1/2 uke siden fikk jeg vondt i brystet, høyt oppe til venstre, ovenfor brystvorten. Jeg regnet med at det var en muskel som var blitt øm på grunn av hakking av hard snø og is. Etter et par dager ble det vondt også på ryggsiden, omtrent ved skulderbladet. Jeg fikk også et rødprikkete utslett i det området. En dag senere fikk jeg også vondt i overarmen, på innsiden mot kroppen.

Etterhvert er dette blitt mest framtredene, sammen med ryggsiden, og armhulen har blitt øm og gjør vondt når jeg rører den. Jeg legger ved et bilde av utslettet på ryggen. (Det er ikke det samme bildet som vi viser øverst i saken. Det er et illustrasjonsfoto. Red.anm.)

Ellers er det ingen synlige merker utvendig. Har det blitt en betennelse, eller kan det være noe mer alvorlig?

Mann 71
Svar

Hei,

Forstår at du lurer på hva dette er, jeg tror jeg kan gi deg en sannsynlig diagnose.

Du beskriver smerter til et område til brystet, til ryggen og armhule som kan passe med et hudområde som får sin nerveforsyning fra en ryggmargsnerve. (Området der du har smerter og utslett kan passe med hudområdet som forsynes av nerveroten til T1 eller T2.) Du har lagt ved et foto som viser et utslett som er rødt med punktvise sår.

Plagene og utslettet kan passe med plager og forandringer man ser ved helvetesild, herpes zoster. Helvetesild forårsakes av vannkoppe-viruset. Helvetesild er vanligst hos voksne over seksti år. Helvetesild er smertefullt. Mange kan oppleve å få plager med smerter i hudområdet etter at utbruddet er over.

Det er aktuelt å behandle helvetesild for å forkorte forløpet og for å forhindre smertene i ettertid. Helvetesild kan behandles med medisin (tabletter) som hemmer viruset. Denne behandlingen er mest effektiv hvis man starter med den innen 72 timer etter at plagene starter. Hvis du fortsatt har utvikling i utslett og smerter kan det være aktuelt å starte med behandling selv om det er gått over 72 timer siden plagene startet. Det kan også være aktuelt å gi deg smertelindrende behandling med salver og/eller tabletter.

Det er derfor lurt å kontakte legen din og be om vurdering.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg masse god bedring!

Illustrasjonsbilde av helvetesild øverst: moj0j0 / Shutterstock / NTB
Lommelegen publiserer aldri bilder som spørsmålstiller har sendt inn til legen.