Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Små rødlige hevelser i huden nedentil

Spørsmål

Hei, Jeg opplever røde prikker rundt (og noen delvis på innsiden) av underlivet. De klør eller svir ikke, minner litt om kviser som ikke gjør vondt, men de har vært der noen uker og de har en tendens til å bli mer synlig/fler etter at jeg har barbert meg. min partner opplever det samme. Han har hatt disse prikkene en stund lenger enn meg. Hva kan dette være og hvordan bli kvitt det?

Kvinne 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendt bilde. Desverre er bildets oppløselighet for lav til at noen eksakt diagnostikk ut fra bildet alene ikke er mulig. Du skriver at du har merket en opphopning av  de beskrevne kviselignende prikkene i forbindelse med barbering, dessuten at din partner har noe som ligner. 


En forklaring kan være at selve barberingen, sannsynligvis utført med en skarp høvel, har medført at den ytterste enden av de forhøyningene vi har i huden og som inneholder talgkjertler og hårsekker har blitt kuttet av, slik at de normale bakteriene vi har på huden kan ha trengt inn i disse og laget små betennelser, altså en type kviser utgått fra samme sted som eventuelle vanlige kviser pleier å danne seg. Det er ikke mulig å si om det er forklaringen ut fra bildet siden det viser rødlige strukturer av forskjellig størrelse i området, ikke alle like forenelige med det ovenstående. Det som imidlertid ofte skjer er at også virus kan trenge inn i disse åpningene og bli årsak til virusbetingede vorter, eventuelt i tilegg til den betennelsen som ovenfor beskrevet. 


Det er to typer virus som i tilfelle er aktuelle og det ene er et poxvirus som kan forårsake tilstanden molluscum contagiosum, dvs. små, vortelignende utvekster som er smittsomme og som kan se ut som i alle fall noen av de du har;- de er vanligvis rødlige, hvelvede med en tydelig nedsenkning sentralt. Denne har et "navle"-lignende utseende. Mollusker er helt ufarlige, smitter ved kontakt, ofte til og mellom barn også. De kan fjernes enkelt med en eller annen kirurgisk prosedyre som frysing eller det som kalles curretering, dvs. at legen bruker en liten, såkalt skarp skje og vipper molluskene ut. 


Dernest kan man sjelden utelukke de HPV-betingede condylomer eller kjønnsvorter, de smitter også ved kontakt og da særlig hvis huden har en rekke ørsmå åpninger som viruset trenger inn i. Condylomer kan også fjernes med bl.a. forskjellige kirurgiske prosedyrer eller at man får noe å smøre på slik at vortene forsvinner. 


Som det fremgår kan dette altså være en eller flere av de ovennevnte tilstander, det samme gjelder sikkert da også din partner.  Helt sikkert å si hvilken av disse tilstandene du har må du oppsøke en lege for å få undersøkt og behandlet. Lykke til og god bedring ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-