Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Små blemmer og kløe. Eksem eller skabb?

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt kløe over hele kroppen i et par uker nå og har fått allergitabletter av lege. Disse demper kløen, samtidig som jeg dusjer med olje og smører fuktighetskrem da vi tror jeg har tørr hud siden dette oppsto samtidig som jeg begynte å trene og dusje mer. Men nå har jeg begynt å lure på om det kanskje kan være skabb?? Og har for noen dager siden sett at jeg har fått bittesmå hvite/blanke blemmer som kun sees i riktig lys, men jeg kan kjenne de godt når jeg drar hånden over.. Har de på siden av fingrene, på undersiden av håndledd og noen i håndflaten. Noen ide om hva dette kan være??

Mann 28
Svar

Hei,

De små blemmene du har på hendene kan være et tegn på eksem. Eksem kan gi voldsom kløe. Hvis du har hatt eksem tidligere, styrkes mistanken. Det å ha pollenallergi eller astma er også forbundet med utvikling av eksem. Hvis det er slik at du aldri har hatt eksem tidligere, så er det riktig å tenke på om utslettet kan ha vært utløst av noe annet.

Jeg skjønner at du tenker på muligheten for at det kan være en skabbinfeksjon. En skabbinfeksjon gir en voldsom kløe som holder personen oppe om natten. Kløe etter skabbinfeksjon kommer en stund etter smitte. Skabb smittes ved noe langvarig, direkte hudkontakt, ofte ved seksualkontakt. Kjenner du noen som har hatt skabb? Dersom du har hatt intimkontakt med noen de siste to måneder er det lurt å spørre disse om de har kløe eller har/har hatt en skabbinfeksjon.

Hvis tiltakene som er iverksatt med fuktighetskrem og alelrgitabletter ikke virker, og plagene blir mer uttalt, er det lurt å kontakte legen din.

Håper dette var til hjelp!