Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skorpe i hodebunn

Spørsmål

Jeg har flere ganger kjent en skorpe lignende ting på midten av hodebunnen, se vedlagt bilde. Jeg har vært borti å klødd flere ganger så det kan jo vær grunnen. Det ser jo veldig rødt ut og litt blodig ut. Kan det være tørr hodebunn som er grunnen eller noe annet? Pga grått hår farger jeg endel håret.

Kvinne 60
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Som du sikkert skjønner får jeg ikke gitt noe sikkert svar, men diskuterer de vanligste årsakene under - og hva du bør gjøre med det. 


1. I første omgang må man avklare årsaken. Listen over tilstander som kan gi en slik skorpe i hodebunnen. Vanligst vil være seboreisk eksem (tørr hodebunn/flass), men psoriasis kan også gi slike forandringer som ikke går vekk. En bør utelukke en soppinfeksjon ved å ta en liten prøve på det. Det kan likne. Siste man bør vurdere er en evt. solskade. 


2. For å få dette avklart sikkert, må du la en lege se på deg, og gjerne fastlegen. Ved usikkerhet tar man en sopprøve eller liten hudprøve for å utelukke underliggende solskader. Det finnes behandlinger for alle tilstandene over, men de er forskjellig. Eksempelvis behandles psoraisis og seboreisk eksem med kortisonoppløsninger, fuktighet og sjampoer som fjerner flass. En soppinfeksjon med soppdrepende tabletter, osv. 


Håper svaret var bakgrunnsinformasjon til hjelp!