Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skjemmende utvekst- Lichenoid keratose eller seborreisk keratose

Spørsmål

Hei, jeg har to forskjellige endringer (merker) i huden, ett på kneet og ett på låret. Ingen av de ser skumle ut, men jeg syns de er skjemmende, og ønsker å fjerne dem. Jeg har hatt de lenge, kanskje nærmere et år. Hvis de vokser, vokser de sakte. Den på kneet har en slags hvit skorpe, og en liten forhøyning, fristende å bare pelle den av. Den på låret virker bare å være tørr, mørkere hud. Da jeg ikke vet hva det er, vet jeg heller ikke hvordan de kan fjernes. Kan du se hva det er og hvordan de kan fjernes?

Kvinne 47
Svar

Hei

Du har vedlagt bilder som viser de to endringene. De er relativt velavgrensede hudforandringer uten noe rødhet eller pigmentering. Det er antydningsvis noe mørkere preg på dem i forhold ti omkringliggende hud.  Huden ellers er preget av uttalt tørrhet med fin skjelling av huden og linjetegninger i huden din. 

Jeg enig med deg at forandringene ikke ser ut til å være skumle. Det er vanskelig å si sikkert hva det er basert på informasjonen og foto, men jeg synes at forandringen passer med godartet fortykning av huden. Det kan være forandringer som for eksempel seborreiske keratoser eller lichenoide keratoser. Forstår at det plager det deg noe og at du får lyst til å pille dem av. Disse er enkle å fjerne, enten ved å skrape av forandringen eler å fryse dem bort. En privat hudlege vil kunne hjelpe deg med dette.

En annen ting jeg vil anbefale deg er å behandle den tørre huden din! Det er viktig med god hudpleie for å unngå plager med huden. Du kan behandle den tørre huden ved å bruke en god dusj- eller badeolje og smøre huden jevnlig med fuktighetskrem. Det kan tenkes at det vil kunne ha effekt på de fortykkede hudområdene også!

Håper dette var til hjelp!