Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skabb: Utslett på hendene

Spørsmål

Hei! Jeg har noen skorpeutslett på hendene mine (se bilder). Jeg hadde skabb for en måned siden og tok behandling (Nix krem). Jeg gjennomførte behandlingen en gang, til tross for at man egentlig skal skal gjennomføre behandlingen en uke etter første behandling. Jeg har lest litt på nettet, og jeg tror jeg har fått skorpeskabb. Hvordan behandler jeg dette? og er det like smittsomt som vanlig skabb? Skorpene på hendene har jeg hatt i 3-4 uker nå, og de går ikke vekk. Får lett sår på hendene

Mann 22
Svar

Hei,


Du fikk påvist skabb for en måned siden og har et uttalt utslett med små blemmer til hendene. Du har ikke behandlet deg optimalt i forhold til en skabbinfeksjon. Hvis du aldri har hatt hudsykdom tidligere er det stor sannsynlighet at utslettet du har til hendene kan være grunnet en skabbinfeksjon.  Ved skorpeskabb er det store mengder med skabbmidd i huden. Det er lett å smitte andre.  Midden er liten og kan ikke sees på vanlig foto som du har sendt.  Du nevner ikke noe om kløe. Skabbinfeksjon gir en voldsom kløe. 


Behandling av skabb utføres ved å påføre permetrin til all hud, unntatt hodet hos voksne, og la det virke i 12 timer før du dusjer. Behandlingen skal gjentas etter en uke. Det er viktig å klippe alle negler korte. Hos noen kan det være aktuelt å gi tabletter med ivermektin i tillegg.  Saneringstiltak i hjem med vask av tøy og sengetøy er svært viktig.  


Du er ikke riktig behandlet for skabbinfeksjon. Du har et utslett som er uttalt til hender og det er sannsynlig at det er en skabbinfeksjon.

Anbefaler deg å ta kontakt med legen din for vurdering og videre behandling. 


Se disse lenkene: https://www.lommelegen.no/infeksjoner/hudinfeksjoner/artikkel/skabb-gir-utslett-og-kloe/69025504 og https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/skabb---veileder-for-helsepersonell/


Håper dette er til hjelp for deg!