Skabb og HIV

Spørsmål

Hei. Sitter her og er litt fortvilet. Jeg fikk skabb utslett på ferie. Usikker på hvor jeg ble smittet eller hvem jeg ble smittet av, det er umulig å vite. Jeg gikk til fastlegen min - og de mente det var skabb, han var fortsatt noe usikker- men gav meg resept på Nix krem (har smurt med to behandlinger, og fulgt instruksene). Jeg klødde en del på kroppen, fordi skabben utviklet seg overalt. Jeg klødde så mye at jeg fikk små skorper over alle «nuppene», og her er problemet - de er fortsatt ikke gått vekk! Det klør ikke like mye, men det er nå min engstelse stepper frem. Hypokonderen som jeg er, tar jeg en hiv test en gang i året. Ikke det at jeg tror jeg har hiv, men dette får meg alltid til å komme over den tanken. Jeg pleier aldri å få en melding om kontroll time, men dette fikk jeg altså denne gangen. Det var denne meldingen jeg ble så redd av. Nuppene som sitter igjen etter skabben.. som sagt er det lenge siden utbruddet og de klør (ikke like mye som før), skorpene faller av og det danner seg nye skorper som ikke gror. Det er ikke snakk om store sår, det er som kviser og en brennende følelse når jeg kommer borti. Huden inntil «prikken» er rød og noe hevet. De blør lett hvis skorpen rives av. Kan dette være tydelige tegn på hudkreft?? Jeg tok igjen denne hivtesten og «hudprøve», og de mener jeg skal ha kontrollprøve på begge deler. Kan det være at jeg har hiv? Ingen hivsymptomer, likevel sitter jeg med en stor engstelse - de mener jeg skal ta kontroll om noen mnd. Er det normalt at legen anbefaler kontrollprøve? Legen min hadde ingen ledig time før om 12 dager. Jeg har ingen tydelige symptomer. Bare disse nuppene som ikke forsvinner med vonde skorper og redd for kontrollprøve. Jeg bruker alltid beskyttelse under sex, men burde jeg være bekymret? Takk!

Mann 25

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Fastlegen din har diagnostisert deg med skabb infeksjon og du har behandlet deg med NIX krem, og benyttet to behandlinger. Det vanlige er å ta NIX på all hud, unntatt hodet hos voksne og la det virke i 12 timer før man dusjer. Saneringstiltak i hjem med vask av tøy og sengetøy er svært viktig se infoside https://www.lommelegen.no/infeksjoner/hudinfeksjoner/artikkel/skabb-gir-utslett-og-kloe/69025504. Du skriver at du ikke klør like mye som før og at du har et utslett med små skorper midt i. Det er ikke uvanlig å være plaget av kløe i flere uker, etter at skabben er ferdigbehandlet. Kløen er ofte uttalt om natten, man klorer seg i søvne slik at det danner seg små sår i huden. Det tar rundt 14 dager før et lite sår gror. Det kan passe med at utslettet ditt er et resultatet av denne kloringen. Du kan forsøke å smøre deg godt inn med fuktighetskrem på all hud og bruke pysj om natten. Fuktighetskrem vil gjøre at du klør mindre og pysjamas vil hindre at du klorer opp huden. Det høres ikke ut som hudkreft. 

Jeg forstår din engstelse rundt HIV testen. Det er vanlig å tilby to HIV prøver fordi det er en vindusperiode fra evt smitte til en test blir positiv. Så bra at du alltid bruker beskyttelse under sex. Sex med kondom beskytter mot HIV.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-