Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skabb: kløe, behandling og resmitte.

Spørsmål

Hei. Jeg smitta av skabb av et barnebarn. Tok nix behandling 1.-3.-og 8.dag som legen til barnebarnet instruerte. Trodde jeg var ok men så fikk barnet(11år) det igjen,- jeg og. Tok ny kur 1.3.4.og 8.dag. Satt på i 24 timer denne gangen Moren og søsteren til pas tok også kur selvsagt, men de har aldri hatt symptomer Har tatt alle tiltak som gjøres (vask frys legge ting i karantene som anvist. Etter en tid trodde vi begge at vi var friske og levde som normalt, men klødde veldig mye. Ringte fastlegen min og spurte om tabletter. Det la han inn til meg, men mente det var etterkløe og at jeg kunne vente litt med å kjøpe. Kløen dabbet litt av (ved hjelp av fire Cetirisintabl daglig. Etterhvert trappet jeg ned og det så lovende ut, men der kom noen kraftige kløeanfall ca en gang i uken (virker som om den (etterkløen) kom i intervaller med ca en ukes mellomrom) Var nermest på vei til apoteket 3-4 ganger pga at jeg trodde det hadde tatt seg opp igjen, men klarte å vente og kløen dabbet igjen av Det avtok litt etter litt, og trappa gradvis ned på Cetirizin. Etterhvert slapp jeg det og ble helt fin. Alle var «friske» Nå viser det seg at barnet er gjensmittet og jeg også gjennom henne. Så nå vil jeg ta tablettene. Er 82kg skulle ta 5 tab på en gang Ingen reit. Spørsmålet nå er: når jeg tar tablettene (lørdag) da skal de andre smøre seg inn). Kan jeg smøre meg med nix krem i tillegg til tablettene, eller blir det for mye? Og evt ta nix Igjen etter en uke Som de andre? Skulle sitte på i24 timer) Jeg har brukt ca 11 tuber nix til nå Vi er alle slitne og leie.

Kvinne 75
Svar
Hei, Forstår at du og dere er slitne og lei av skabb. Det er en veldig plagsom sykdom! Det er en skabbepidemi i Norge. Det har vært økt fokus på behandling av skabb og anbefalinger har blitt endret noe underveis. Behandling av skabb krever:
1. Grundig gjennomføring av behandling
2. Grundig miljøsanering
3. Synkron (samtidig) behandling av nærkontakter og husholdningsmedlemmer.
Du har vært utsatt for gjentatt smitte og har gjennomført flere behandlinger mot skabb infestation. Du har ila denne tiden brukt 11 tuber med permetrin krem (NIX). Slik du beskriver har du respondert på behandling med at plagene har blitt mindre. Det er slik at kløe og utslett kan vedvare i mange uker etter behandling. Men det er alltid slik at plagene er mindre uttalte. Dette beskriver du godt. Antihistaminer som cetirizin kan hjelpe på disse plagene.

Grundig gjennomføring av behandling
Jeg regner med at du har gjennomført smøringen slik som Folkehelseinstituttet anbefaler: Etter en dusj skal du tørke deg godt, klippe og rense negler. Femten minutter etter dusj skal du smøre inn all hud fra hårfestet ned til føttene. Spesielt viktig er å smøre områder som er vanskelige å smøre: Kjønnsorganer, rundt endetarm, navel, fingre, tær, ører. Ta på ren pysjamas. Etter 12-24 timer med nix (12 timer, kan være på lenger) og 24 timer med benzylbenzoat skal du vaske huden. Hvis du vasker huden/er på toalettet før dette må du smøre inn hender og kjønnsorganer/endetarmsområdet på nytt.

Grundig miljøsanering
Etter gjennomført behandling er miljøsaneringen er veldig viktig. Ta på rent sengetøy og rene klær og sko, helst noe du ikke har brukt på en uke evt tøy som er grundig miljøsanert. Karantene i 5-7 dager i romtemperatur av tekstiler/sko.
Synkron behandling av nærkontakter og husholdningsmedlemmer
For å unngå resmitte er det viktig at nærkontakter og husholdningsmedlemmer behandles samtidig. Det høres ut som at dere har tenkt på dette.

Gjentagende smitteproblem
Ved gjentatte plager etter gjentatte behandliger med krem/liniment er det aktuelt å behandles med ivermetkin tabletter. Anbefalingene er 200 mikrogram ivermectin per kg kroppsvekt. Behandlingen skal gjentas (etter 2 uker). Du må derfor spørre din lege om medisin til to behandlinger. Siden du har hatt så mange smittetilfeller kan det være aktuelt å behandle med tabletter samtidig med innsmøring. Prosedyren blir slik som jeg skrev over. Miljøsanering er svært viktig ved gjennomføring av begge behandlinger. Det er viktig med synkron behandling av nærkontakter

Håper dette var til hjelp for deg!
Ønsker deg lykke til med behandlingen og god bedring!