Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Skabb- behandling, kløe og langt hår

Spørsmål

Hei! Jeg har tatt behandling mot skabb. Nix krem, to innsmøringer med en ukes mellomrom. Jeg smurte da ikke inn hodebunnen, fordi det stod at man ikke skulle gjøre det i vedlegget. Jeg har så etter ca. 6 uker fått tilbakefall, og har nå fått Scatol tabletter av legen, som jeg skal bruke sammen med Benzolbenzoat 25% liniment. Jeg gjennomførte første del av denne behandlingen lørdag ihelgen som var. Jeg har nå fått bedre informasjon, og også lest en del, jeg brukte derfor Benzylbenzoat liniment i hodebunnen også, og i ansiktet. Men jeg har likevel sovet svært urolig et par netter nå, først og fremst pga. kløe i hodebunnen, nakke, og ører. Det klør mest der jeg blir varm, på de delene av hodet, og det øret som ligger ned mot puta. Jeg lurer da på om jeg har behandlet meg tilstrekkelig? Jeg har langt tykt hår, og har forsøkt å smøre linimentet inn i hodebunnen så godt jeg kan. Men det er tilnærmet umulig å komme til alle deler av hodebunnen. I tillegg lurer jeg på hva man skal gjøre med resten av håret. Siden denne hudmidden kan leve i tekstiler, vil jeg tro den kan leve i hår også? Har du evt. noen tips om hva man skal gjøre ved langt tykt hår ved behandling av skabb? Jeg er klar over at kløe kan vedvare i ca. 4 uker også etter vellykket behandling, vil kløen i denne perioden også forverres om natten? Linimentet i seg selv kan også skape hudirritasjon. Det står også at Scatol tabletter kan føre til forverret kløe i begynnelsen av behandlingen, men at dette vanligvis ikke varer lenge, står det. Hva menes med lenge i denne sammenheng? Mitt hovedspørsmål er om kløen jeg opplever nå, bør karakterens som normal/forventet i den del av behandlingsprosessen jeg er nå, eller om jeg bør iverksette noen tiltak med tanke på hår og hodebunn. Evt. Gjøre innsmøringen av Benzylbenzoat liniment i hodebunn/hår på en annen måte ved neste runde innsmøring? Jeg gjennomfører for øvrig de andre hygiene/sanerings anbefalingene også, og barn i samme husstand behandles med bare Benzylbenzoat.

Kvinne 46
Svar

Hei,

Antall som infesteres med skabb har økt, det er blitt et folkehelseproblem. Det er dessverre mye vi ikke vet enda mht skabb og hvorfor økningen har vært så stor. 

Du har sannsynligvis fått diagnosen av lege og har startet med behandling mot skabb. Skabbmidden lager ganger i det øverste hudlaget hos mennesket og legger egg. Reaksjonen  på midden og eggene med utslett og kløe kommer 3-4 uker etter man første gang blir infisert. Anbefalingene er fulgt og du har først behandlet som anbefalt med lokalbehandling. Du har fått plager og fått tabletter med ivermektin. Behandlingen med ivermektin er svært effektiv og skal tas sammen med lokalbehandling. Du har fått anbefalt benzylbenzoat som lokalbehandling. Behandlingen er anbefalt å gjentas. Du har iverksatt saneringstiltak og behandling de i samme husstand. Det er bra. 

Du opplever fortsatt plager med kløe: De aller fleste opplever at kløe plagene blir mindre uttalte etter behandling, plager med utslett og kløe kan vedvare i flere uker etter behandling, men plagene blir mindre uttalte. Kløeplager blir som oftest verre om natten, huden blir varmere og man avledes ikke av andre ting.  Behandlingen i seg selv gi  hudirritasjon og kløe. Hvis kløen ikke er vesentlig bedre tre til fire uker etter behandling, bør du kontakte legen din for en vurdering. Legen vil vurdere om du er ferdigbehandlet og vurdere om du har plager som må behandles på annen måte. Hos noen kan det være aktuelt å behandle hudirritasjonen med kortisonkremer og/eller allergitabletter. 

Du lurer på behandling av håret ditt. Du har langt og tykt hår. Dessverre kan jeg ikke gi deg gode anbefalinger på dette. Det er per nå ingen anbefalinger om å behandle håret ditt. Men jeg forstår din tanke. Etter behandling er det viktig å vaske seg godt, også håret. Det er lurt å kamme godt igjennom. Håper dette var til hjelp for deg!