Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Seboreisk eksem og håravfall

Spørsmål

DETTE ER IKKE FULLSTENDIG. VENNLIGST SE FULLSTENDIG TEKSTEN UNDER "LAST OPP BILDER" DETTE ER IKKE FULLSTENDIG. VENNLIGST SE FULLSTENDIG TEKSTEN UNDER "LAST OPP BILDER" 1. Tror dere at det er lue som har forårsaket Seboreisk eksemen hos meg? Hvis ikke det er lue som er tilfelle, hva annet er det som har forårsaket at jeg har fått denne sykdommen? 2. Kan man miste hår av seboreisk eksem ? Og kan man få sitt opprinnelige sterke hårvekst tilbake som man hadde før man fikk denne sykdommen ? 3. Hvis svaret er ja om man kan få sitt opprinnelige hårvekst tilbake hvor lang tid vil det ta? 4. Kommer jeg til å få mere skjellende hårtap, eller kommer det til å stoppe her? 5. Jeg brukte Diprosalic Liniment og Fungoral Shampoo’en i 5 uker. Nesten hverdag de første 4 ukene og den femte uken annen hverdag. Men nå bruker jeg ikke de siden jeg tenkte at jeg tar Lymecyclin så holder det. Skal jeg fortsette med Diprosalic og Fungoral shampoo, eller det er nok med at jeg brukte det i 5 uker? 6. Det siste 3 ukene flasser det litt fra hodebunnen, kanskje en gang i uken. Hvorfor gjør det det? Og kommer det til å ta slutt? Før Seboreiske eksem flasset det aldri fra mitt hodebunn. 8. Hvis jeg får denne sykdommen igjen for eksempel neste år, kommer jeg igjen til å miste hår på samme måte som i dag og kan jeg kanskje neste gang bli helt skallet? 10. Jeg tenker også å begynne og bruke Nisim extract, som altså gjør at man får tilbake håret man har mistet og den vokser sterkere. Er det greit å bruke denne? Jeg tenker at hvis det er tilfelle at man får tilbake sitt naturlig hårvekst tilbake etter sykdommen så krasjer det kanskje med å tvinge hårrotene til å vokse dersom man bruker Nisim Extract …? Nisim Extract skal man smøre i hodebunnen minimum 2 ganger om dagen (morgen og kveld), og fortsette med det i 18 – 24 måneder.

Mann 32
Svar

Hei,


Jeg forstår at du er plaget av seborreisk eksem. Du har mange spørsmål som jeg vil besvare etter litt generell informasjon.


Litt informasjon om seboreisk eksem: 

Seboreisk eksem kan gi litt kløe, i tillegg er det ofte litt flassdannelse. Andre hudsykdommer som kan gi utslett som ligner er for eksempel eksem og psoriasis. 


Seboreisk eksem hos voksne er en kronisk tilstand. Det er derfor svært viktig med langvarig vedlikeholdsbehandling. Aktuell behandling er med sjampo som inneholder selenium sulfide (Selsun), tjæreholdig, eller ketokonazol (Fungoral). Fungoral sjampo brukes på denne måten: Sjampoen skal gnis godt inn i hodebunnen/øyenbryn området og la skummet virke i tre til fem minutter før du skyller ut og avslutter dusjen. Sjampoen brukes daglig i noen uker, når symptomene er bedre kan man trappe ned til annenhver dag. Ved uttalt seboreisk eksem brukes kortisonpreparater.


Dine spørsmål:

  1. Lue-bruken din har ikke forårsaket seboreisk eksem. Seboreisk eksem er en svært vanlig hudsykdom. Vanlige triggere til seboreisk eksem er blant annet noen medikamenter og stress. 2 og 3. I sjeldne tilfeller kan uttalt seboreisk eksem medføre hårtap. Ved behandling og stabilisering av eksemet vil håret vokse tilbake. 4. Hvis du finner optimal behandling vil skjellingen og hårtapet roe seg. 5.Det er spesielt sjampo med ketokonazol, selensulfid eller tjære som er viktig å bruke fast, langvarig. 6. Skjellingen vil være mindre uttalt om du bruker en av de nevnte sjampoene fast. 7. Man vet ikke sikkert mekanismen til seboreisk eksem, men man vet at eksemet nok er forårsaket av en reaksjon kroppen har mot en liten sopp som alle har på huden sin, malassezia furfur. 8. Hvis du klarer å holde sykdommen “i sjakk” er det mindre sannsynlig at du har plager. 9. Det er vanskelig å si om du var for sent ute. Uansett kan seboreisk eksem behandles effektiv. 10 til 12. Sjampoen du benytter er ikke vanlig behandling mot seboreisk eksem. Det er nok ikke farlig å bruke den, men jeg tror ikke den vil ha noe særlig effekt hos deg. 13. Fungoral sjampo er nok det viktigste å bruke for å motvirke seboreisk eksem. 14. Jeg synes du trygt kan bruke lue. 15. Dette er en kronisk sykdom- bruk derfor fungoral sjampo fast 16. og 17. Ved farging av hår er det en alltid en  risiko for å utvikle irritasjon eller kontaktallergi. Siden du har hatt langvarige plager til hodebunn, er det nok lurt å unngå dette frem til du føler at tilstanden er normalisert. 


Det er lurt å fortsette kontakten du har hos legen din, frem til tilstanden din er under kontroll. 


Håper dette var til noe hjelp for deg!