Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet, kløe og hvite felt. Lichen sklerosus.

Spørsmål

Hei. Fikk diagnosen Lichen Sclerosus hos gynekolog hadde hatt mye smerter og sår/sprekker 1,5 år før diagnosen (ikke biopsi). Beh. med Dermovat, regime som anbefalt den gang, inkl langsom nedtrapping og vedlikeholdssmøring, olje for mykgjøring, Gelisse gel. 2g/uke. Kontroll i fjor sa da at jeg ikke hadde LS, og heller ikke sopp (til tross for samtidig sårhet/kløe) og ikke behøvde kontroller Har likevel brukt olje og Dermovat opp til 1 g/uke også etter det. Siste halvår hatt mer og mer sårhet, kløe, hvite felt, de små leppene er halvert, ingen antydning til sammenvoksing. Var hos ny lege med diagnose av både LS og sopp med mye smerter ytterst i skjede og utenfor. Nå lurer mest på behandlingen, for det som virket klart der og da, er ikke like klart etterpå.. Begynne å bruke Betnovat m chinoform, Ble nevnt Dermovat men ikke hvordan/når, Gelisse gel 2g/uke, melkesyre.vag. 2g/uke og olje for mykgjøring og som glidemiddel, Diflucan 150 mg 1 kapsel. Når fikk medisinene så stod det Betnovat 2g/dag i to uker, deretter pause i to uker, Skulle vente litt med melkesyre.vag og ikke ta samtidig med soppbehandling, har tatt en vag. med det nå (LactalBalance) og det brant og svei i timesvis og umulig å sove, måtte stå opp og ta innsovningstabl og fikk da sove ca 3 timer etter lagt inn vagitorien. Er det riktig med to ukers pause for Betnovat, evt hva etter det? Hva med Dermovat? Og hvorfor var det så voldsomt vondt med de melkesyre.vag., skal jeg tørre å ta flere av de? Evt hva gjør jeg? Jeg bruker ikke noe såpe el.l i underlivet.

Kvinne 59
Svar

Hei,

Forstår at du har mange spørsmål rundt behandling! Det er veldig vanlig at pasienten opplever at alt er klart under konsultasjonen og at spørsmålene kommer etterpå.  Du har fått diagnosen Lichen sclerosus. Lichen sclerosus er en hudsykdom som vanligst rammer huden i underlivet. Sykdommen gir utslett med hvitlige områder og sprekker og arrdannelse. Det er plager med kløe, svie og smerter. 


Det er viktig å behandle sykdommen for å forhindre utvikling av sykdommen. Betnovat og dermovat er såkalte topikale steroider som brukes for å forhindre utvikling av sykdommen. Respons på behandling vurderes av lege ved samtale og undersøkelse. Ved behandlingsrespons vil pasienten kunne beskrive mindre kløe smerter og legen ser mindre fortykning og sprekkdannelse. 


Sykdomstrykket er forskjellig fra pasient til pasient, derfor finnes det ingen standardbehandlingsplan. Det er legen som vurderer responsen på behandlingen, hvor lenge du skal smøre daglig og hvordan du skal trappe ned. Ved lichen sklerosus kan det ofte være aktuelt med topikale steroider daglig i mange uker, opptil 6-12 uker.  Noen vil etter dette ha behov for vedlikeholdsbehandling, for eksempel topikale steroider to ganger per uke. Hvordan dette skal være for deg må legen din gi deg veiledning om.

 

Du har fått råd om kortisonkrem med en bakteriehemmende del (Betnovat med chinoform) to gram/dag i to uker. To gram tilsvarer 4 fingertuppenheter med kortison. På bakgrunn av at det er forskjellig sykdomstrykk hos pasienter er det dessverre umulig for meg å gi deg råd om hva du skal gjøre etter pausen. Det er lurt å ta kontakt med legen din for å få råd mht dette. 


Du bruker annen behandling i tillegg: Gelisse gel inneholder østrogen og brukes  for å forhindre uttørring i skjeden din. Melkesyrebakterier har du fått for å stabiliserer surheten i skjeden slik at den er mest mulig optimal. Siden du opplever så voldsom svie, er det lurt å unngå dette frem til du snakker med legen din. 


I tillegg til det du gjør til nå er det viktig med god hygiene av vulva. Bra at du ikke bruker såpe til underlivet! Det er veldig viktig: unngå kloring. Andre faktorer som bidrar til god vulva hygiene er : Bruk av bomullsundertøy, ikke bruke stramme, tettsittende klær, unngå parfymeholdige såper, ikke bruke våtservietter, ta karbad uten tilsetninger. Klapptørk forsiktig tørr.


Du nevner også at du har rosacea til ansikt. Topikale steroider kan trigge rosacea. Det er derfor lurt å bruke hansker når du smører underlivet slik at du ikke har kortison på hendene når du tar deg til ansiktet. 


Håper dette var til noe hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-