Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår som ikke gror

Spørsmål

Sår som gror sakte/ikke gror. For drøyt et år siden fikk jeg en liten utvekst under venstre arm. Legen mente det ikke trengtes behandling, men den vokste etter hvert og ble fylt med puss. En rekke forskjellige antibiotika brukt gjennom ca 4 måneder samt 3 operasjoner var uten resultat. Overgang til sårbehandling med negativt trykk (VAC) samt diverse naturlegemetoder ble fulgt av at såret grodde. Til dels samtidig - og mer merkbart etterhvert har jeg fått små sår som tar svært lang tid for å gro. De kan forekomme overalt på kroppen - uten noen kjent skade. De ser ikke ut til å være fylt av puss; men danner en tynn skorpe. Størrelsen er maksimalt ca 3 mm. Jeg hadde hjerteoperasjon med nye blodårer 2015; jeg ser jeg nå har fått tydelig avtegnede tynne blå blodårer på høyre ben hvor årene ble hentet – blodsirkulasjon? 2017 hadde jeg en miltskade som ikke ble oppdaget og derfor førte til stor blødning. Hva kan være årsak til sårene?

Mann 81
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. 


1. Ved år i huden som er gjentagende og gror sent bør man ta en hudprøve. Det er en enkel undersøkelse. Her tar man en liten hudbit fra området hvor du får sårene som sendes laboratoriet. Der vil det undersøkes under et mikroskop. En vil se etter mulige forklaringer. Det kan være seg betennelse vanlige hudsykdommer som eksem, lichen planus til mer uvanlig betennelse i blodkar (vaskulitt) som gir sårdannelse. 


2. Den kliniske undersøkelsen er viktig. Vi kan si mye fra hvordan et utslett og sår ser ut, noe jeg ikke får gjort her. Jeg tenker det ville vært nyttig at en hudlege undersøker deg og gir en vurdeirng. En hudlege kan også ta en biopsi som nevnt over. 


Hva gjelder årsak klarer jeg ikke gi noe svar. Det vil være veldig lite sannsynlig at blodsirkulasjon er årsaken til sår på overarm. det er vanligere på ben. 


Så hva bør du gjøre? 

Få en henvisning fra din fastlege til en hudlege der du bor.