Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sår og utslett i munnen

Spørsmål

Leppene mine har vært noe stive og røde med litt hevelse på huden langs overleppa i snart fem uker. I tillegg har jeg vært rød og irritert på innsiden av overleppa, med to after på nesten 1 cm som ikke har grodd på over fire uker. Jeg vet ikke om det er noe jeg er allergisk for eller om det er en mekanisk skade. Aftene er svært vonde, har prøvd å skylle med Corsodyl men det svidde. Det er en brennende følelse på leppene og fremst på tunga som kommer og går. Blodprøver viste at jeg har jernmangel , ellers B-vitaminer var normale. Det svir hvis jeg smører på lebepomade. Hvis jeg smiler "sprekker" de røde flekkene opp, men det gjør vondt etter å ha smilt. Huden virker glatt på utsiden, det ser ut til at de røde flekkene er på innsiden. Det er også noen hvite felter på tannkjøttet over fortennene som ser ut som hud som er i ferd med å løsne.

Kvinne 48
Svar

Hei,


Du beskriver forandringer som er ganske uttalte. Selvom forandringene høres uttalte ut, kan det kan passe med diagnosen after. Se denne lenken.


Årsakene til utvikling av after er mange. After kan hos noen være arvelig. Hos noen kan after være et tegn på vitaminmangel (feks vitamin B12) eller mangel på mineraler (jern). Jernamangelen din kan være en medvirkende faktor på plagene. Mer sjeldent kan after være tegn på en tarmsykdom. Andre vanlige triggere er virusinfeksjon, psykisk stress, redusert søvn, tannkrem som inneholder natriumlaurylsulfat (SLS), varme drikker og noen matprodukter (feks sjokolade).


Det er ikke noen kur for after. Det er lurt å bytte ut tannkremen med en som ikke skummer, en som ikke inneholder natriumlaurylsulfat. Det å bruke en munnskyll som er bakteriehemmende, som Corsodyl. Denne  hjelper slik at det ikke utvikles infeksjon i sårene. Det er derfor lurt å fortsette å bruke denne. Du kan forsøke å pensle på med en q-tips, det kan kanskje gjøre at smertene er mindre uttalte. 


Hvis smertene er veldig sterke, og du har problemer med å spise og drikke, bør du kontakte legen din eller tannlegen din for vurdering.  Du beskriver plager som har vedvart i lang tid, hvis du ikke opplever bedring ved å følge tipsene for triggere, er det lurt å kontakte legen eller tannlegen din. 


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!