Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rosacea

Spørsmål

Hei! En jeg kjenner har fått røde prikker på begge kinnene, venstre side verre enn høyre. finner ikke ut av hva dette kommer av eller hvordan man kan løse dette. Har ikke inntrykk over at dette verken klør eller er ubehagelig. det er verst på morgenen som regel, smører da med en naturlig krem som er kjøpt hos apotek. dette ser ut til å funke til en viss grad. Noen dager er verre enn andre, men pdd er det verre enn det har brukt. kan det være at det er bivirkning til medisin eller han ikke tåler? og hva er eventuelt svaret, er det noe slags krem som kan smøres på eller annen behandling? Han har hatt dette i en stund men ikke sett noe tegn til at dette er flere plasser på kroppen.

Kvinne 47
Svar

Hei,


Jeg tror at utslettet kan passe med en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en vanlig hudsykdom som gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. Se denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/eksem/artikkel/rosacea---en-folkesykdom/68996246. Det er en mild type rosacea. Rosacea er ikke en farlig hudsykdom, men kan være plagsom for noen. Synes du dette kan passe med det du ser?


Rosacea har mange triggere. Det er lurt å ha kjennskap til disse triggere slik at man kan unngå eller forbygge utbrudd. Hva som er triggere hos den enkelte varierer. Hos de aller fleste med rosacea er solen viktig trigger, derfor anbefales det bruk av solkrem høy solfaktor. Andre vanlige triggere er endring av temperatur, fysisk aktivitet, kaffe, te, sitrusfrukter, sterke kryddere, muggoster. Fuktighetskremer og hudpleieprodukter kan hos noen også være triggere. Det kan være tidkrevende å finne riktig hudpleie som fungerer. Her må man prøve seg frem. Noen medisiner kan trigge rosacea, det er blant annet hjertemedisiner. 


Siden utslettet ikke oppleves som plagsomt er det lurt å kun holde seg til fuktighetskrem og beskytte huden ved soleksponering. 

Hvis utslettet blir plagsomt er det lurt å kontakte lege for å få en sikker diagnose og startet opp med behandling. Hvis det viser seg å være rosacea er det en del reseptbelagte kremer som kan ha god effekt. 


Håper dette var til hjelp for deg! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-