Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rosacea, seborrhoisk eksem, keratosis pilaris

Spørsmål

Jeg har stilt deg en del spørsmål, men har noen til. Det gjelder rødhet i kinn / rosacea, keratosis pilaris rubra. Her er i hvert fall spørsmålet. Jeg stusser enda på hva jeg egentlig har. To har vært sikre på kprf, mens en annen sier det er en lett type av rosacea 1. Jeg har sett bilder av rosacea, og der er de fleste røde på haken. Det blir ikke jeg. Derimot ser jeg at jeg er en del rød, og at det kan ligne. Vet du om man er mer utsatt for andre hudsykdommer, dersom man har kprf, eller rosacea? Jeg har vurdert laser for synet, da jeg ønsker å slippe linser / briller. Blir litt tørr i øynene av linser. Jeg har blitt godkjent av øyelege, men jeg sa at jeg er usikker på hva det er med huden min. Jeg driver med fluconazol, og er straks ferdig pga seb eksem. Øyelegen sa at atopisk eksem kan være i veien. Kan man få dette som voksen, og hvordan ser det ut? Ved tidligere svar nevnte du okulær rosacea, men jeg har aldri hatt "sti" eller noe slike plager med øynene. Ser at jeg har en liten kvise i nedre øyelokk. Jeg har litt nedsatt funksjon i de kjertlene i øyelokket, men øyelegen sa at jeg ikke har noe særlig ille tørre øyne nå. Det jeg også ser med rødheten i kinn, er at det er noen hvite felt. Er liksom ikke rød over hele kinnet, og synes ikke jeg får noe særlig kviselignende utslett. Hva tenker du? Tror du hudproblemer, evt det jeg har kan gi dårlig resultat mtp øyne? Kan man få atopisk eksem som voksen, og er det noe jeg kan få / har? Er ikke ferdig med kuren mot seb eks, så sikkert derfor jeg enda er litt rød / flasser i pannen. Driver også med lymecyclin mot akne. Har blitt bedre, ser det ut som.

Mann 22
Svar

Så bra at du er noe bedre!

Du har noen spørsmål:

Rosacea, keratosis pilaris og seborroisk eksem er relativt vanlige hudsykdommer. Det er derfor sannsynlig å ha disse samtidig. Keratosis pilaris er forbundet med tørr hud og eksem. Ellers er man ikke spesielt utsatt for andre hudsykdommer når man har rosacea eller seborroisk eksem. 


Atopisk eksem er en hudsykdom som oppstår vanligs i spedbarnsalder og består av kløende utslett til albuebøy og knehaser. Atopisk eksem er forbundet med andre atopiske sykdommer som pollenallergi og astma. Hvis du ikke har vært plaget med kløende eksem i spedbarn og barneår, er det lite sannsynlig at du har atopisk eksem. Se denne lenken: https://nhi.no/sykdommer/hud/atopisk-eksem-barneeksem/atopisk-eksem-oversikt/.


Du har spørsmål om laser operasjon til øyne. Du har en del hudplager og rosacea kan gi øyeplager. Jeg tenker det er lurt å vente til hudplagene dine roer seg helt ned og at du føler at du har dine hudplager under kontroll før du vurderer å gå videre med en laseroperasjon. 


Håper dette var til noe hjelp for deg!