Rosacea på nesen

Spørsmål

Hei, Jeg har vært plaget med Rosacea siste 4-5 år (er 43 år nå). Er særlig plaget med rødhet og økt talgproduksjon på nese/type 3, men har også noen synlige blodkar rundt nese. Har tidligere hatt noe rødhet også andre steder (panne, kinn), men det har avtatt. Har siste tiden hatt litt problemer med rennende øyne. Usikker på om det kan være forårsaket av denne sykdommen. Var til øyelege for en tid siden og stakk opp tårekanaler nede, men det har ikke hjulpet. Når det gjelder nesen, er problemet er til å leve med, så lenge det ikke er sol. Det er en voldsom trigger. Det hjelper ikke å smøre med høy faktor/gå med caps eller lignende. Et par minutter i solen (selv med faktor 50) og nesen er knall rød og får de klassiske små rød kviselignende klumpene. I sommer da vi var på ferie løste jeg det med å ta plaster/tape på nesen. Det hjelper, men er ikke særlig pent/kjekt. Har vært til hudlege (Volvat Bergen). Fikk en antibiotikakur som hjalp (der og da) og en tid etter, for vel et år siden. Har smurt regelmessig med Solantra, men uten særlig effekt. Har også prøvd reseptfrie kremer uten særlig effekt. Har dessuten vært til to laserbehandlinger på hudavdeling /Haukeland ift blodkar. Usikker på om det hadde den store effekten. Vet at du er ekspert på området og håper å kunne få noen råd. Det er rett og slett frustrerende å holde seg inne/i skyggen disse fine sommerdagene.. Legger ved et bilde av slik det er nå, når jeg er nok så plaget.

Kvinne 43

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under. Jeg ser du har forsøkt vanlig behandling med kremer og antibiotika. Sistnevnte kan tas igjen om det hadde god effekt. En behandling jeg tenker kan være aktuelt å prøve hos deg er lavdose isotretinoin. Det er en tablettkur som brukes i økende grad ved rosacea. Den reduserer mengden talg på nesen, og hos mange også rødhet permanent. Jeg vil anse laser også aktuelt å prøve igjen. En vil typisk første behandlinger bruke lavere dosering, for så å øke styrken etterhvert. Av kremer du ikke nevner kan svovelkrem (reseptfritt) også være et alternativ. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg synes du bør oppsøke en hudlege igjen der du bor, gjerne en du var hos tidligere. Dere kan da ta en ny status, og legge en behandlingsplan for deg fremover. Håper svaret var til hjelp! 

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn