Rosacea eller akne?

Spørsmål

Hei! Er rundet de 50 og har aldri hatt problemhud i yngre alder. Hatt tørr og sensitiv hud. Men siste par årene, har jeg fått et acneproblem, ikke kviser, men "kuler" og ujevnheter som ligger dypt under huden. Dette gjelder særlig hakepartiet, noe i T-sonen.
Gikk flere mndr til hudpleier, uten resultat. Oppsøkte 2 hudleger, hvorav den ene anbefalte svært sterke piller med mange bivirkninger. Valgte ikke det, men istedet siste legeråd; Airol 0,05 %. Har brukt kremen i et år, ca hver kveld. Den fungerer fint og flasser forsiktig. Brukes i kombinasjon med apotekprodukter, La Roche. Aldri vært billigere behandling!
Fått anbefalt at jeg i tillegg kan ta Tetralysal piller av en sykepleier. Dette i kombinasjon med den lette peelingkremen.
Anbefaler du det? Hvor sterke piller, hvor lang behandlingstid og er det fornuftig nå som det er vår?
Er selvsagt lite i solen, og bruker fkt 50 nesten hver dag, uavhengig om jeg er inne.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Du bør starte med å få en diagnose / årsak til plagene. Beskrivelsen din av ujevnheter og akneliknende utslett i T-sone og hake i voksen kan passe med en tilstand som heter Rosacea. Det finnes også andre hudtilstander inklusiv akne som kan likne. Ved akne har man som regel hudormer (komedoner) mens det er mindre vanlig ved akne. Lokalbehandlingen er forskjellig.

Mer informasjon om rosacea: https://www.oslohudlegesenter.no/hudsykdommer-n-s-rosacea.html

2. Tetralysal er en tablett som er mye brukt av hudleger både mot akne og rosacea så i prinsipp hjelper mot begge tilstander. Jeg synes denne behandlingen skal vurderes av en lege. Airol og peeling er gode behandlinger mot akne men kan gjøre Rosacea verre. Så det er viktig å få avklart årsaken for å gi råd om behandling. Tetralysal er lite problem om sommeren (en blir noe lettere solbrent) så lenge man bruker solkrem. Behandlingsvarighet varierer fra 6 uker til 6 måneder avhengig av indikasjon og vurderes av lege.

Så hva bør du gjøre?
La en hudlege se på huden din igjen. Det er en lang rekke behandlinger mot alle disse hudproblemene. En må noen ganger «prøve seg» litt frem for å finne det som fungerer best. Dette inkluderer lokalbehandling, bruk av tetracyclin en periode og noen ganger isotretinoin som du nok henviser til i spørsmålet.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn