Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødme og flassing på penishodet

Spørsmål

Hei Jeg har fått noe rød utslett på penis hode som har begynt og flasse litt nå. Hva kan dette være?

Mann 33
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jo, bildet viser rødlige, lett flassende forandringer på penishodet ditt. Her kan det være spørsmål om flere diagnoser, avhengig av omstendighetene rundt tilstanden, som hvor lenge du har hatt dette, hvordan det begynte, over hvor lang tid dette har utviklet seg, om du hadde en eller flere seksualkontakter i forkant av når det begynte slik at det muligens kan ha noe å si, hvorvidt du har ubehag som enten smerter, kløe eller f. eks. irritasjon eller svie ved vannlatningen etc. 


Hvorom allting er, hvis det har vært eller er slik at du lever fast sammen med en kvinne som har sopp i skjeden ville det være en nærliggende diagnose å tenke på, det er den vanligste grunnen til at mannen får en gjærsoppinfeksjon nedentil som det ut fra bildet kan være. Man kan også få en slik infeksjon uten kjent smittekilde og da må vi tenke på eventuelle årsaker til en slik infeksjon, som f. eks. kan være en uoppdaget diabetes. For å stille en sikker diagnose må det tas prøver og sendes til soppundersøkelse på et mikrobiologisk laboratorium. Videre kan dette være et eczem, men det er nok sjelden hvis man ikke forøvrig har eller er klar over at man i perioder kan få et eczem, som kan være av forskjellge slag. Irritasjonstilstander, som kan rubriseres under eczemene, kan man får ved for mye bruk av sepe eller andre antiseptiske midler ved overdervent renhold, som hyppig dusjing, da fjernes hudens naturlige beskyttelseshinne, huden tørrer ut og ligger åpen for irritanter. 


Av andre mer spesifikke tilstander finnes en rekke som har forskjellige og ikke sjelden nokså fremmedklingende navn, som lichen ruber, plasmacellebalanitt eller morbus reiter samt en rekke andre;- legemidler kan av og til gi slike utslett på penishodet også. Du kommer ikke utenom en tur til fastlegen eller en hudlege slik at en eksakt diagnose kan bli stillet. Inntil du får time hos legen kan du skylle penishodet i lunkent vann uten sepe et par ganger daglig og smør et tynt lag med en fuktighetskrem uten parfyme som du får på et apotek, som apobase krem eller ceridal krem. Slutt med slik behandling noen dager før du skal til legen. God bedring og lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-