Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødlillla merker i huden

Spørsmål

Hei, Jeg har slitt mye med magen det siste året. Vært igjennom gastroskopi og for en uke siden tok jeg koloskopi. Har levert avføringsprøve som viste for høye verdier. Jeg skal ta flere avføringsprøver på grunn av dette. Jeg har hanglet mye dette året, og ingen finner ut hvorfor. Har hatt mye stiv nakke også .For ca 6 mnd siden fikk jeg en blodutredelse på høyre hånd. Rund og på størrelse med et knappenålshode. Den var mørkeblå, nesten sort. (Hadde ikke slått meg) Kom over natten. Den ble blekere og så forsvant den. Det dukker opp stadig vekk nye, og stort sett på høyre hånd. Nå har jeg fått en på armen som er litt større,men denne er også rund. Fargen er rødlilla. Legen min vet ikke hva det kommer av. Han sier at de ikke er farlig på grunn av at de forsvinner etterhvert. I løpet av 6 mnd så har jeg hatt ca 10 slike flekker. Stort sett på høyre hånd, men denne gangen på armen. Almenntilstanden min har ikke vært så bra det siste året. Vet ikke om det har noe å gjøre med dette, men greit å nevne det. Kan du hjelpe meg hva dette kan være?

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Hudmessig ser dette mest ut som en ekkymose, som er en liten hudblødning i det øverste hudlaget.  Et blåmerke oppstår ved en skade på de overfladiske blodårene i huden. Det kan oppstå ved en ulykke, eller ved et slag mot huden. Lekkasje av blod inne i vevet gir en blå flekk i huden. Jeg klarer ikke gi deg noen forklaring på hvorfor det plutselig oppstår, eller om det skulle ha noen naturlig relasjon til mageproblemene du har hatt. Det er naturlig å ta en blodprøvesjekk hvor man sjekker blodplater (trombocytter), da lave verdier noen ganger kan gi ekkymoser. Dette har kanskje din fastlege allerede gjort. Hvis de er gjentagende over tid vil det også være naturlig å ta en liten hudprøve (biopsi) fra området for å se om det er noen betennelse i underliggende blodkar. 


Så hva bør du gjøre?

Følg opp med fastlegen din på utredningen du har startet, og få gjerne tatt en liten hudprøve fra en flekk hvis det kommer nye. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-