Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rødhet

Spørsmål

Hei. Jeg har forstått det som om jeg har keratosis rubra pilaris facei, men gir det også reaksjon ,og rødhet andre steder? I tillegg til å bli rød i ansiktet hver gang jeg kommer hjem, hender det jeg blir rød på bryst, hals og skuldre også. Vet du hva dette kan være? Synes det er veldig irriterende med rødheten, og det kan visst ikke behandles. Har prøvd noe som het BBL mot permanent rødhet, og det hadde gitt bedring. Skulle gjerne blitt kvitt rødheten ellers. Jeg kan være helt vanlig i huden, men plutselig blir jeg helt rød. Dette er ikke ekstremt plagsomt, men synes det er slitsomt på bli knallrød hver gang jeg kommer inn, etter å ha vært ute. F.eks ved besøk, jobb osv. Kjennes ut som om huden brenner. Såvidt jeg vet, har jeg ingen allergier. Mulig at jeg har elveblest, men ble ikke bedre av antihistaminer. Jeg legger ved bilde av kinnene, og huden som blir rød. Fikk også tak i journal notater, så da er det sikkert enklere for deg å lese over, i stedet for at jeg skriver 2000+ ord. Som oftest blir jeg kun rød i ansikt, men noen ganger kommer det på hals, bryst osv også. La også ved et bilde der jeg ikke er noe særlig rød, så kan du evt sammenligne. Har også hatt plager med røde og varme knær, men nå har jeg ikke fått det siste dagene. Går på Antibiotika nå. Kanskje det hjalp

Mann 22
Svar

Hei,

Det er bra at rødhet og utslett  til ansiktet ditt  ikke plager deg veldig mye. Jeg forstår at det kan være slitsomt i perioder!

Du har fått diagnosen keratosis rubra pilaris. Keratosis pilaris er en vanlig hudsykdom og er forbundet med rødhet lokalt, tørr hud og eksem. Keratosis pilaris opptrer typisk til kinn, overarmer og lår. Så flott at du opplever at laserbehandling har hatt noe effekt på denne rødheten du har i forbindelse med din keratosis pilaris. 

Det å ha keratosis pilaris til ansikt er ikke forbundet med rødhet til og fra andre steder på huden. 


Den flyktige rødheten som du har til ansikt, skuldre og bryst kan passe med diagnosen elveblest, som du har fått. Bildet du har lagt ved viser forandringer som passer med dette. Det er flere typer elveblest. En type elveblest er fysikalsk elveblest. Det er da ytre faktorer som  trigger utslett, for eksempel temperaturendring. Hvis plagene har vart i over seks uker kaller man det kronisk fysikalsk elveblest. Fysikalsk elveblest svarer dessverre litt dårlig på behandling. Vanlig behandling er allergitabletter (antihistaminer), som du har forsøkt. 


En annen forklaring på den flyktige rødheten er en hudsykdom som heter rosacea. Dette er en vanlig hudsykdom som gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. Det finnes forskjellige typer rosacea.  En type er erythmogen rosacea. Den gir først og fremst plager med rødhet. Rosacea har mange triggere. Det er lurt å ha kjennskap til disse triggere slik at du kan unngå eller forebygge utbrudd. Hva som er triggere hos den enkelte varierer. Hos deg er temperaturendring en trigger. Hos de aller fleste med rosacea er sol viktig trigger, derfor anbefales det bruk av solkrem høy solfaktor. Andre kjente triggere er bruk av kortisonkrem til ansikt, fysisk aktivitet, kaffe, te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere og muggoster. Jeg ser at du har fått resept på kortisonkrem. Det er viktig at dette ikke smøres til ansiktet. Det kan hende at dette er en trigger hos deg. Fuktighetskremer og hudpleieprodukter kan være triggere hos noen. Det kan være krevende å finne riktig hudpleie som fungerer. På apoteket kan du finne hudpleie kremer som inneholder litt grønt pigmentsom kan skjule rødheten. Her må du prøve deg frem. Se denne lenken: https://sml.snl.no/rosacea. Du nevner i tilleggsinformasjonen at du har tørre øyne som du bruker øyedråper mot. Kanskje det er okulær rosacea du har? Det er en rosacea som rammer øyne. Se denne lenken: https://nhi.no/sykdommer/hud/pussholdig-utslett-ekskl-akne/rosacea/?page=2.

Rosacea behandles først med forskjellige medisinske kremer. Det er en medisinsk krem som inneholder brimonidin som kan dempe rødheten ved bruk. Dette er noe legen din kan vurdere om det kan være aktuelt å bruke. 


Håper dette var til noe hjelp!