Rødhet til ansikt

Spørsmål

Hei. Jeg har et par forskjellige spørsmål. Skrev mye, men gjerne svar kort:) 1: Jeg tok laser for rødhet i kinnene for 1mnd siden, og det har blitt litt bedre. Er det slik at man må ta 2-3 runder? Og har dette bivirkninger? Jeg sliter litt med tørre øyne, og føler at det har blitt litt verre i høst. Vet du om laser mot blodkar har noen påvirkning når det gjelder tørre øyne?. Brukt kontaktlinser en stund, så vet ikke om de er årsaken. Er på en kur med noe steroid øyedråper, så kanskje de gjør at det skjer noe mot tørre øyne. Kan flere omganger med laser kan gjøre det verre, eller har det ikke sammenheng? 2: Før jeg tok laser, prøvde jeg Mirvaso. I ettertid at jeg ble noe mer rød, og kunne også se et slags skille fra kanten av øynene, og utover kinnene som en slaga omvendt v-bokstav. Dette så jeg ikke på en stund, men har hatt det nå i det siste. Mulig det skjer pga øyedråpene, eller kan det være noe annet? Alltid pleid å bli rød når jeg kommer inn etter å ha vært ute.Ser ut som om blodårene er veldig tydelige i huden. 3: Jeg vet ikke helt hva rødheten skyldes, siden jeg kan også bli rød og varm på knærne (sendt spm tidligere). Prøvd anti histamin, men det hjalp ikke. Mulig elveblest, men rart at det ikke hjelper. Tror du jeg kan ha noe annet? Mtp rødhet en del steder. Tror sjøgrens er utelukket, siden jeg ble utredet for leddgikt for 2 år siden. Blir også knallrød på ørene, men det har vel sammenheng med rødhet i ansiktet. Vurderer laser i ansiktet og ikke bare kinn neste gang. 4: Finnes det effektive kurer mot akne? Iso er vel 100% utelukket, og også siden jeg har tørre øyne. Har de andre kurene noen bivirkninger mtp innhold? Øyedråpene kunne gi grønn stær over lang tid. Inneholder kremene noe slags kortikosteroid?

Mann 22
Svar

Hei,

Nedenfor svarer jeg punktvis på spørsmålene dine. 

  1. Så bra at du opplever noe effekt på rødheten i ansiktet etter laserbehandlingen!                                                   Laserapparatet virkning kommer av at det sendes ut stråler som tas opp av blodcellene. De små, overfladiske karene fjernes og vil ikke komme tilbake.  Det er vanlig å ta mer enn en behandling med laser når man behandler kar, to til tre behandlinger høres ikke uvanlig ut. 

Behandlingen av kar til ansiktet vil ikke kunne ha innvirkning på øyetørrheten. Det kan hende at øyetørrheten er en form for okulær rosacea? Rosacea er en hudsykdom som kan gi rødhet til kinn samt et kviselignende utslett. Se denne lenken: https://nhi.no/sykdommer/hud/pussholdig-utslett-ekskl-akne/rosacea/?page=2

Rødheten i kinnene dine kan kanskje være subtype 1 rosacea og det kviselignende utslettet kan være subtype 2  rosacea. Subtype 4 rosacea er en okulær rosacea (rosacea til øyne).

2. Rødheten vil kanskje kunne passe med å være en subtype 1 rosacea. Kanskje du kan forsøke Mirvaso påny og se om det har noe effekt?

3. Plagene du har til ansiktet vil kunne passe med subtype 1 og  2 rosacea.

4. Hvis du har akne plager kan det behandles med kremer evt tabletter. Basert på alvorlighetsgraden vil man også kunne vurdere isotretinoin. Kremer man bruker mot akne og rosacea inneholder ikke kortison.

Du kan spørre legen din om plagene dine kan passe med rosacea. 

Det er flere medisinske kremer som kan hjelpe bra mot rosacea av mild til moderat type. Ved mer uttalt rosacea kan det være aktuelt å gi tablettbehandling med en lavdosert antibiotika av typen doksylin. Kunstig tårevæske kan da hjelpe noe på plagene med tørrhet til øynene. Andre øyedråper kan også ha effekt.

Rosacea har mange triggere som er lurt å vite om. Vanlige triggere er sol, temperatur,  fysisk aktivitet, varme drikker som kaffe og te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere.

Håper dette svaret var litt til hjelp!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Ishita Barua
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-