Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde prikker på leppene

Spørsmål

Hei. Jeg har noen røde prikker på leppene, samt at i «rynkene» over leppene er det synlige blodårer. Synes det har blitt mer av det i det siste. Hva kommer dette av? Alder eller sykdom?

Kvinne 36
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Dette høres ikke ut som noen sykdom. Noen er disponert for å få synlige sprengte blodkar, og de kan forekomme på overleppen. De som er arvelig disponert kan vi se dette problemet i ung alder slik som deg. Jeg får jo ikke sett deg, men sprengte blodkar ses som små røde prikker, eller streker, som avblekes ved trykk. En test er å ta en glassplate og trykke mot huden. Hvis de forsvinner helt, er det en blodåre. Hvis flekkene er røde, flassete og ikke avblekes vil man vurdere andre muligheter slik som eksem eller en solskade (aktinisk keratose). Dette er enkelt å avklare ved en undersøkelse av huden. 


Så hva bør du gjøre? 

Jeg ville oppsøkt en hudlege der du bor. Da får du bekreftet diagnosen. Hvis det er noe som plager deg er blodkar enkelt å fjerne. Avhengig av type gjøres det enten med laser, eller bruk av en varmespiss (hyfrekator). 


Håper svaret var til hjelp!