Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde prikker på armen

Spørsmål

Hei. Jeg har i noen år no opplevd perioder med små røde prikker som bare kommer på venstre armen i område der man tar blodprøve fra. Har også merket at de ikke går vekk av at vi trykker glass mot de. Jeg har ikke symptomer i tillegg til prikkene, men har merket meg at de plutselig har begynt å komme litt på innsiden av lårene også i de siste. Jeg har Såklart da googlet og var ikke mye å forstå av det, googlet meg frem til petekkier? Men i å med at det har komt å gått i flere år , bare vært på et bestemt område hele tiden frem til no så blir jeg litt nyskjerrig på ka det kan være. Noen ganger er det bare noen få prikker og noen ganger er det ganske mange. Er ellers frisk, prikkene kommer aldri etter spesielle ting eller sykdommer .

Kvinne 26
Svar

Hei,


Takk for spørsmålet ditt.


Når det gjelder utslett - eller små røde prikker - så trenger man som regel ikke være engstelig for dette når det kommer og går, og man ikke har noen andre symptomer i tillegg. Du nevner det ikke, men har du for eksempel kløe på de samme områdene?


Petekkier betyr egentlig bittesmå blødninger i huden, og kan ha mange årsaker. Det kan være et varsel om at noe ikke er som det skal i blodet ditt, for eksempel kan du ha mangel på, eller defekte, blodplater (substans i blodet som skal hjelpe til med å stoppe blødning), eller du kan ha svært skjøre blodårer som følge av en mangelsykdom som alvorlig vitamin C mangel eller allergi. Andre årsaker til røde prikker i huden kan være forskjellige typer utslett, som igjen kan ha mange årsaker. Utslett kommer ofte ledsaget av kløe. 


Jeg ville anbefale deg en fysisk legekonsultasjon slik at en med erfaring kan vurdere hva slags røde prikker dette er, og om det er nødvendig å gjøre mer diagnostikk eller om vi kan slå oss til ro med at dette er noe du bare har fra tid til annen uten at vi egentlig vet hvorfor. 


Jeg håper dette var til hjelp!


Vennlig hilsen

Harald M. Dobloug

Lege