Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde prikker i underlivet

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 21 år, som har et lite hudproblem i underlivet. Jeg har forsøkt å gå til fastlegen min med dette, men ble avfeid med at jeg bare må slutte å barbere meg nedentil. Jeg har røde prikker jevnt over, men ingenting rundt kjønnsleppene eller inne i skjeden. Det er kun huden «oppå» som er irritert. Huden er irritert 24/7, uansett om jeg barberer eller ikke, men den blir verre av barbering. Jeg spiller fotball, og opplever at det blir verre hvis jeg har på meg undershorts (som er veldig trang) under shortsen, enn når jeg bare har på meg shorts. Men, uansett hva jeg har på meg (stringtruse, vanlig truse, bomull osv) så er det ingenting som hjelper. Jeg har forsøkt å gå flere måneder uten å barbere, jeg har forsøkt å barbere bare med hårretningen og har forsøkt mange ulike kremer. Jeg har søkt litt på nettet, og dette ser ikke ut som F.eks psoriasis. Det er ikke så rødt, eller sånn sammenhengende. Jeg har hatt dette veldig lenge, rundt 2 år. Noen ganger får jeg inngrodde hår, men jeg føler at det ikke er det som er hovedproblemet. Det klør lite, men er veldig sjenerende for meg når jeg må dusje med lagvenninner, og skal ha samleie. Jeg går på astmamedisiner, og cetirizin for pollenallergi, og p-piller (Loette). Jeg er ellers sunn og frisk, med et godt kosthold og jeg trener opp mot 7 ganger i uken. Jeg føler jeg går litt tom for alternativer, og prøver å snakke med deg nå. Dette plager meg veldig, og jeg håper at du kan hjelpe meg. Kremene jeg har forsøkt er blant annet «intim ingrown hair cream» fra rfsu, og brulidine (forslag fra fastlegen). Jeg har ellers ingen hudproblemer, eller andre helseproblemer.

Kvinne 21
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Den mest sannsynlige årsaken til plagene dine er follikulitt. Det er en betennelsestilstand i hårrøttene som noen ganger kan bli kronisk. Typiske symptomer er røde prikker i huden, og hvis man ser nøye vil mange av de ha et hår i midten. Det finnes andre muligheter slik som du nevner, men jeg vil også anse de mindre sannsynlig. 


Forutsatt dette er en follikulitt vil behandlingen avhenge av alvorlighetsgrad. Man vil ofte forsøke lokalbehandling første med antiseptiske midler som dalacin, og noen ganger antibiotika tabletter. Hvis problemet er at hårene blir inngrodd vil hårfjerningslaser være en veldig god løsning hvor man fjerner hårene permanent. 


Ville vært best om du lot en hudlege se på deg i området der du bor. Da får du bekreftet diagnosen, og satt opp en plan for behandling. 


Håper svaret var til hjelp!