Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde prikker i ansiktet kan være rosacea

Spørsmål

Hei! Jeg har noen røde prikker i ansiktet som kommer og går og skifter områder i ansiktet hvor de kommer. De klør ikke og plager meg ikke bortsett fra det estetiske. For noen år siden fikk jeg salven jeg sender bilde av vedlagt, og denne synes jeg hjalp, men ikke nå. Kanskje e den for gammel? Hva kan det være ?

Kvinne 55
Svar

Hei,

Utslettet du beskriver samt at du har fått foreskrevet metronidazol salve som har hjulpet, gjør at jeg tenker at utslettet ditt kan passe med en hudsykdom som heter rosacea. Rosacea er en vanlig hudsykdom som gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. Rosacea har mange triggere. Kjente triggere er sol, bruk av kortisonkremer, temperatur, fysisk aktivitet, kaffe, te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere og muggoster. Fuktighetskremer og hudpleieprodukter kan hos noen også være triggere.

Det finnes flere forskjellige medisinske kremer mot rosacea. Du har opplevd effekt av metronidazol salve. Den salven fikk du for noen år tilbake, og effekten av innholdet i denne tuben er sannsynlgivis ikke fullgod lenger. Siden dette plager deg er det lurt å forsøke å unngå triggere og kontakte legen din for hjelp til behandling. Det finnes mange flere medisinske kremer man kan forsøke lokalt som også kan ha effekt som inneholder ivermektin og azelainsyre. Tablettbehandling av rosacea gis ved manglende effekt og kontroll på sykdommen ved lokalbehandling. Anibiotikapreparater som doxylin, tetrasyklin og lymesyklin er de vanligste å forsøke.

Håper dette var til hjelp for deg! Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-