Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde knær

Spørsmål

Jeg har nå et oppfølgingsspørsmål til dette https://www.lommelegen.no/hud/utslett/legesvar/rod-og-varm-hud-pa-knaerne/71755056 Hvis du ikke får det opp, så gjelder det rødhet og varme over knærne / kneskålene. Jeg skulle vente og se an etter time hos lege sist uke. Var ikke mye til hjelp, men mente der at antihistaminer burde prøves over tid. I Januar 2019 var jeg hos en privat lege og fikk Telfast 180mg. Han tok en slags q-tips eller no og lagde en strek på ryggen. Har var det klar rød strek, så mulig at jeg har noe form for elveblest. Derimot virker ikke de antihistaminene tydeligvis. Var vel sagt at dermografisme var årsaken (det privat lege sa), så legen jeg så sist uke støttet det, men hadde ikke noen svar på hvorfor det er slik, men bare at det ikke er farlig. Kan det skyldes allergi, eller er det lite sannsynlig, siden ingen av de jeg var hos har sagt noe? Jeg har nok veldig sensitiv hud, da jeg også ofte blir rød i kinn, og på ørene. Det har jeg derimot vært hele livet, men det med knærne har snart vart i 1 år. Kjenner at det nesten brenner, så vil fremdeles lete etter hva det er, og få det bort, men det virker vanskelig. Prøvde laser mot blodkar i ansiktet, og det virker som det har blitt bedre, men må nok ha flere. Har visst keratosis rubra pilaris facei. Jeg ble rød i kinnene når hun tok på den slags kremen før laseren startet, så blir sannsynligvis rød av det minste. Da kanskje at knærne reagerer på buksen lett. Jeg lurer på om du har forslag til hva som kan gjøres videre. Det er som tidligere nevnt ikke vondt, og ikke hoven. Er bare rødt og ganske varmt. Kan det hende at jeg har en slags flushing tilstand? blir jo ca like varm i ansiktet, men kjenner det mer på knærne, siden jeg har bukse (klær utenpå). Fikk Aerius 5mg av legen på fredag, men det hjelper ikke. Tidligere utredet for leddgikt (hender) ingen tegn til det. De sjekket ikke knær (var ikke rød før) så tror alt er ok der.

Mann 22
Svar

Hei,

Så bra at du fikk tidligere time hos lege! Det ble da bekreftet at det sannsynligvis er elveblest du har. Det er flere typer elveblest. En type elveblest er fysikalsk elveblest. Det er ytre faktorer som kan påvirke og trigge utslett, for eksempel trykk eller berøring. Den testen du tok hos legen bekrefter at du har en type fysikalsk elveblest. Når plagene har vart i over seks uker kaller man det kronisk elveblest.

Du lurer på om tilstanden din skyldes allergi. Ved kronisk elveblest, så er allergi ikke et problem. Årsaken til sykdomen er at kroppen selv lager reaksjonene. Elveblest er veldig vanlig og en plagsom tilstand.

Du er blitt rådet å ta antihistaminer. Det er vanlig førstelinjebehandling ved elveblest. Det bør tas over tid før man vurderer effekten. Selv om du ikke har opplevd effekt til nå, er det lurt å fortsette med antihistaminer. 

Informasjon om elveblest på denne lenken: https://www.lommelegen.no/hud/utslett/artikkel/elveblest-urtikaria/69000267

Det er veldig bra at du er i et behandlingsløp, det er lurt å følge anbefalingene!

Håper dette var til litt hjelp. God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-