Røde flekker på bryst og rygg

Spørsmål

Hei. Har noen rosa/røde flekker på rygg/brøst partiet som er 6-9mm i diameter. Flekkene er myke å kjennes hul ut under huden. Oppdaget det først for noen månder siden men brydde mæ ikke så mye om det men ser ut til at det kommer flere (7-9) stykk nu. Det er ikke vondt å klemme på dem å har ingen plager/kjente symptomer.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Listen over årsaker til røde flekker på rygg og bryst er veldig lang. Jeg kan gi deg råd om fremgangsmåte for å avklare årsaken, mer enn hva det er.

I første omgang må man avklare årsaken. De vanligste årsakene faller inn under flere ulike mulige kategorier. Ofte kan man avklare mye ved en undersøkelse av utslettet alene klinisk. Hvis man mistenker en infeksjon i hårene eller huden vil man ta en bakterie-, sopp- eller blodprøve. Disse behandles hvis påvist med eksempelvis antibiotika. Det er flere betennels- og hudtilstander som kan gi et slikt utslett. Typiske eksempler vil være guttate psoriasis, stikk, pityriasis rosea, en solskade i huden og tinea versicolor. Det finnes gode behandlinger for alle disse, men de behandles ulikt.

Så hva må du gjøre?
Hvis det vedvarer må du oppsøke legen din. En vil da ta en undersøkelse av områdene, ta prøver hvis mistanke om infeksjon, eller evt. En liten hudprøve (biopsi) hvis man er usikker. Behandlingen vil avhenge av årsaken. Klarer ikke å gi sikre svar utover det. Håper det allikevel er til hjelp.