Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde flekker og flassing til hodebunn- Kan det være eksem

Spørsmål

Hei Jeg har slitt med eksem på hodebunnen veldig mye de siste 4 årene. Til å begynne får jeg tydelig røde flekker på hodebunnen. Etter hvert oppstår det løs hud over disse, og det begynner å flasse av hvis jeg klør eller rører hodet mitt. Fastlegen min sa dette var sopp. Disse flekkene hverken klør eller har fysiske plager på meg. Faktisk så hadde jeg hatt null anelse hvor ille hodebunnen min hadde blitt, hadde det ikke vært for at jeg barberte håret mitt den første gangen i desember 4 år siden. Flekkene er store i overflate, og befinner seg i flere forskjellige steder i hodebunnen min. De er ekstremt tydelige, og røde. Dessuten virker flekkene som de hever huden min der de er, bare nok til å gjøre dem selv tydeligere enn de allerede er. Hvis jeg ikke behandler dem merker jeg at de sprer seg, og flere flekker oppstår. De røde flekkene er vanligvis nesten runde, men kan også dukke opp i andre former. De dukker vanligvis opp på samme området eller i nærheten av samme området som jeg har slitt med eksem før. Derfor opplever jeg sjeldent et merke dukke opp på en del av hodebunnen min som aldri har slitt med eksem før.

Mann 18
Svar

Hei,


Forstår at hodebunnen plager og skaper bekymring for deg!


Forandringene du beskriver til hodebunnen kan passe med psoriasis eller seboreisk eksem. Siden du har opplevd noe effekt ved bruk av ketokonazol sjampo (Fungoral), tenker jeg at forandringene passer mest med seboreisk eksem. Seboreisk eksem er en vanlig hudsykdom som ofte sees til hodebunn, ansikt, bryst og underliv.  Huden oppleves tørr, det er flassing og litt kløe.


Behandling av seboreisk eksem er å bruke en sjampo som inneholder ketokonazol (Fungoral). Det er da aktuelt å bruke sjampoen til hodebunnen. Du må smøre deg godt inn og la det skummet godt. Skummet skal virke i 3-6 min før du skyller ut. Følg bruksanvisningen nøye. Dette bør du gjøre relativt regelmessig i to til tre uker. For å forebygge at utslettet kommer tilbake bør du bruke sjampoen fast en til to ggr per uke. Ved uttalt seboreisk eksem er det aktuelt å behandle inflammasjonen (røde områder) med kortisonpreparater, slik som du har gjort med Betnovat. 


Jeg leste på nettet at eksem kan være livsvarende, og derfor ser jeg at bruken av denne medisinen vil være ugunstig langsiktig. Av den grunn ser jeg etter noe som jeg kan bruke langsiktig hver gang eksemen oppstår, uten å risikere å få skadelige bivirkninger.


Det stemmer at seboreisk eksem kan være relativt kronisk. Du opplever å være bra i flere måneder etter bruk av Betnovat. Det er bra! Det skal svært mye til å få bivirkninger av kortisonpreparater til hodebunn. Slik du skisserer ditt forbruk, er det ikke forbundet med bivirkninger. Siden du opplever å være bedre i lengre perioder tenker jeg at det er viktig med vedvarende vedlikeholdsbehandling for å holde utslettet i sjakk. En slik vedlikeholdsbehandling er med ketokonazol sjampo fast en til to ganger per uke, selv om du har lite eller ingen plager.  En slik vedlikeholdsbehandling vil kunne bidra til færre oppbluss av utslettet og mindre behov for kortisonpreparater. 


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!