Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde flekker i huden

Spørsmål

Hei, om vinteren får jeg en eller to skjellaktige, rødlige flekker på leggene, som varer ganske lenge før de forsvinner. De kan klø litt, og huden er fortykket. Er jeg flink med og smøre de inn, blir de etterhvert borte, men kommer altså igjen i den kalde årstiden. Jeg har veldig tørr hud på leggene, uansett om jeg tar på hudkrem. Jeg har også fått en rødlig flat flekk i panna, som har vært der ganske lenge. Jeg leser om hudkreft, og frykter det.

Kvinne 57
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. 


1. For leggene dine vil den mest sannsynlige årsaken være hva vi kaller lichenoide keratoser. Det er små betennelser i overhuden som er ufarlig. Det dannes da røde merker med litt skjelling slik du nevner, som varer flere uker før de går bort. 


2. En hudkreft i huden du bekymrer deg over vil ikke forsvinne. Forstadier til hudkreft (aktiniske keratoser) er noe man må utelukke, også i ansiktet. Det er røde flekker som også flasser, men typisk blir værende i huden over lengre tid. Det er lurt å oppdage disse tidlig, da de da kan behandles enkelt med en krem eller lysbehandling. 


Så hva bør du gjøre?

Jeg synes du bør la fastlegen din se på dette i første omgang. Ved usikkerhet henvises du videre til en hudlege. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-