image: Røde blod prikker. Kan det være lichen?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Røde blod prikker. Kan det være lichen?

Spørsmål

Jeg har flere små utslett (eller noe) hvor jeg får små røde prikker. Det klør sjeldent og bare på det ene utslettet kan jeg kjenne at huden er annerledes. Så alt er egentlig flatt uten noe som stikker ut, klumper, tørr eller irritert hud.

På de fleste er det små røde blod prikker som er samlet i et kloster (flekk) og huden er litt rød rundt. På den ene hvor jeg kan kjenne at huden er litt forskjellig, er det en rød ring, og huden føles strammere og litt hardere i ringen. Jeg har hatt flere av disse utslettene opp i gjennom 2 år (tror jeg).

Posisjonen til utslettene har vært midt oppå låret, innsiden av låret, nederst på foten ved tærne, på handleddet, mellom brystene mine (hvor ribben møttes), og på innsiden av armen min ved armkroken. Jeg vet ikke spesifikt hvor lenge hver enkelt utslett har vært på kroppen min, men noen har vært flere måneder (en på låret som nå er borte var i over 1 år, den på foten har vært der i 8 måneder).

Bildene er tatt med blitz for å prøve å vise detaljer, men det har gjort at det ikkje vises like rødt ut. Bildene har også fått navnet av posisjonen til utslettet, i tilfelle det har noe å si.

Som sagt klør utslettene bare litt av og til, så de plager meg bare ved at de ser rar ut og at jeg er bekymret for hva det kan være. Jeg vet ikke hva det kommer av, har vurdert varme eller friksjon men for noen av plasseringene gir det ikke mening. Så vidt jeg vet har jeg ingen sykdommer, diabetes, kreft eller allergier. Jeg vil bare gjerne vite hva det er og hvordan jeg kan bli kvitt det.

Kvinne 17
Svar

Hei,

Takk for spørsmål. Forstår at du lurer på hva utslettet du har kommer av. Du har hatt det lenge og utslettet kommer til nye steder og vedvarere lenge. Det er bra at utslettet ikke gir deg andre plager enn det kosmetiske. På de vedlagte bildene kan jeg se antydninger til utslettet som er lite uttalt, det er tydelig avgrenset til frisk hud.

Det er vanskelig å si helt sikkert hva det er utfra informasjonen du gir og bildene som er vedlagt. Det er lite sannsynlig at utslettet er forårsaket av en infeksjon i huden din, eller at det er celleforandringer som forårsaker endringene.

Det er sannsynlig at forandringene kommer av en mild, lite uttalt “inflammasjon”. Det betyr at kroppen lager en liten reaksjon på noen steder på huden. Det er mange hudsykdommer som kan gi slike reaksjoner blant annet lichen, eksem, psoriasis. Utslettet ditt kan passe med lite uttalt uttrykk for disse sykdommene. Lite uttalte utslett vil ikke gi vanlige symptomer som kløe og/eller svie. For å komme nærmere en diagnose er det aktuelt for legen å ta en grundig sykehistorie og evt ta en vevsprøve av utslettet.

Hvis utslettet endrer seg og blir mer uttalt eller hvis du bruker mye tid på å tenke på hva utslettet ditt kommer av, er det lurt å kontakte lege for å få en vurdering.

Hvis du ikke plages så mye, tenker jeg at du kan forsøke god hudpleierutine og se om det fører til en bedring av utslettet. En fin hudpleie rutine kan være å ta en kort dusj, bruke dusjolje og når du kommer ut av dusjen smøre inn huden godt med fuktighetskrem. Det er lurt å kjøpe produktene på apoteket.

Håper dette var til noe hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-