Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rød og varm hud på knærne

Spørsmål

Hei, Jeg blir omtrent alltid rød og varm over kneskålene / knærne, og spesielt, dersom jeg går en del. Det skjer gjerne på jobben, men jeg gjør ikke noe spesielt her. Jeg aldri sitter på knærne. Dette har holdt på i snart 1 år, og jeg har ikke funnet noen årsak. Forstår ikke om det har med huden, eller leddet å gjøre. Det blir veldig varmt og rødt, men gjør ikke vondt. Føles ikke noe hovent, eller noe i den duren. Synes det er ganske plagsomt, og jeg har tatt det opp med fastlegen flere ganger. Oppsøkte en privat hudlege engang, og prøvde da antihistamin (Tab 180 et eller annet), men det hjalp ikke. Jeg vil ikke bruke typ 300kr i mnd på tabletter, siden det må vel finnes noe man kan gjøre. Har fått time på hos hudlege. Det er ikke noe 100% jevnt mønster, men skjer gjerne rundt ettermiddagen / kvelden. Jeg har prøvd å kjøpe bukser, og unngå å vaske dem, men det fortsetter. Virker nesten som om det skjer, siden jeg blir varm. Jeg blir også rød i kinnene iblant, men da gjerne når jeg kommer hjem, etter å ha vært ute. Dette med knærne merker jeg når det skjer, og kan ikke huske å ha hatt dette over flere år. Vet du hva det kan være, og eventuelt hvem jeg kan ta kontakt med, og hva som kan gjøres? Synes det er ganske irriterende. Er tidligere utredet for leddgikt, siden jeg er ganske stiv, og hadde noe fortykket hud over noen fingre, men alle prøver var fine. Tok noen i 2018 også for å sjekke, og alt ser bra ut. Jeg forstår ikke hvorfor dette skjer, og det gir seg ikke. Kanskje jeg reagerer på noe stoffer på jobben, men det gir ingen mening. Er rart om det skal være noe med luften der inne.

Mann 22
Svar

Hei,


Du opplever utslettet til knær som er varmt og rødt. Triggere for utslettet ditt opplever du gjerne på ettermiddagen når du er på jobben eller er ute og går. I tillegg har du fortykket hud over fingre, rød hud til kinn og leddplager. Antihistaminer har ikke hjulpet.

På bildene ser jeg rødhet over hele kneskålen. På noen av bildene kan det se ut som at huden er litt fortykket. Stemmer det?


Slik jeg forstår deg har du et utslett på knærne som kanskje er tilstede hele tiden, men at det i perioder blir mer uttalt. Det kan hende at du har et utslett som ledd i en hudsykdom, som f eks eksem, som er tilstede hele tiden litt mindre uttalt og som trigges og blir mer uttalt når du blir varm. Det er kjent at varme og svette kan trigge eksemsykdommer. 


Antihistaminer har ikke hjulpet. Forsøkte du antihistaminer i rundt tre måneder? Man må ofte gjøre det for å vurdere effekten. Antihistaminer ville kunne ha effekt hvis det hadde vært en elveblest du har. Da ville huden din vært helt normal mellom utslettstilfellene. Jeg tror det er mindre sannsynlig at det du har er elveblest siden jeg forstår at du kanskje har noen hudplager hele tiden og ikke har hatt effekt av antihistaminer, 


En annen årsak til rødhet på knærne kan være slimposebetennelse. Dette ville du ha opplevd som smertefullt, ømt og du ville hatt problemer med å bevege leddet. Du nevner ikke slike plager, så jeg tror det er mindre sannsynlig at det er årsak til dine plager. Se ellers denne lenken: https://www.lommelegen.no/muskel-ledd-og-skjelett/artikkel/bursitt-betennelse-i-leddets-slimpose/68996146.


Det er fint at du har time hos hudlege. Frem til denne timen kan du forsøke å smøre huden din godt morgen og kveld med en fuktighetskrem som du kjøper på apoteket. Kjøp gjerne en fet fuktighetskrem. Apotekansatte kan veilede deg. 


Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-