Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rød hud i ansikt kan være rosacea

Spørsmål

Se vedlagte bilde, det er tatt uten å ha vært i sol/ute siste døgn. Er veldig rød flere steder av huden, spesielt på siden ved bilde. Blir som regel veldig forverret av sol/utendørs generelt. Fort brent/ennå rødere. Og huden ser generelt veldig "sliten" ut.

  • Hadde flere behandlinger med ipl laser i fjor, siste i November 2019.
  • Brukt solfaktura 30/50 i hele vinter.
  • Har generelt alltid blitt fort brun.
  • Bruker La Roche Rosaliac rensegel, så La Roche Rosaliac AR Intense Serum, så La Roche Rosaliav UV Riche SPF 15.

Er det evt. andre kremer etc som burde brukes? Noe annen behandling eller kremer osv som kan anbefales?

Mann 28

Mann 28
Svar

Hei,

Bildet du har vedlagt viser økte kartegninger til kinn. Det kan være flere årsaker til dette, men når du sier at det forverres av sollys, tenker jeg at du kan ha en hudsykdom som heter rosacea. Rosacea er en vanlig hudsykdom som gir rødhet og kviselignende utslett i ansiktet. En type rosacea er erythmogen rosacea, en rosacea type som gir rødhet som hovedplage.

Rosacea har mange triggere, hva som er triggere varierer fra person til person. Hos de aller fleste med rosacea er sol viktig trigger. Andre kjente triggere er bruk av kortisonkrem til ansikt, fysisk aktivitet, kaffe, te, alkohol (spesielt rødvin), sitrusfrukter, sterke kryddere og muggoster.

Det høres ut som at sol er en viktig trigger hos deg. Veldig bra at du bruker god solbeskyttelsen med solfaktor 30 og 50. Du må huske å gjenta smøringen iløpet av dagen. Når du er ute i solen er det lurt å bruke hatt/caps.

Du spør om anbefalinger mht kremer. Fuktighetskremer og hudpleieprodukter kan være triggere hos noen. Det kan være krevende å finne riktig hudpleie som fungerer. Det er derfor vanskelig å gi deg noen spesifikke råd. På apoteket vil du finne mange hudpleieprodukter som er tilpasset pasienter med rosacea. Her må du prøve deg frem.

Rosacea kan behandles t med forskjellige medisinske kremer. Det er en medisinsk krem som inneholder brimonidin som kan dempe rødheten til ansiktet. Lege må skrive resept på denne. Det kan være mulig at dette kan forsøkes hos deg, om det viser seg at du har rosacea. De vedvarende utvidete karen du fått kan behandles med laser. Det trengs nok flere behandlinger.

Medikamentene du tar i tillegg har nok ingen innvirkning på dine hudplager.

Håper dette var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-