Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Rød flekk - kan det være eksem?

Spørsmål

Hei! For 7 dager siden oppdaget jeg én lyserød, flat, flekk ganske høyt opp på venstre bryst. Den klør ikke, svir ikke, flasser ikke, er ikke hoven eller varm eller noe, den bare er der. Den har nok vokst noe, den har i hvert fall blitt mer diffus i kantene, størrelsen er omtrent som en fingernegl. Den ser kanskje litt "prikkete" ut. Det ser litt ut som et brannsår, eller at jeg har klypt hardt i huden, eller revet av et plaster eller noe. Men så vidt jeg vet har ingenting skjedd i dette området, så jeg aner ikke hva det er. Spesielt ikke nå som det har vart så lenge. Jeg kan ikke se noe som indikerer et stikk eller bitt eller noe (myggstikk og liknende er jo hovne og kløende, og med bitt eller katteklor så kan man jo se skaden i midten av det røde..). Jeg tror ikke det er et utslett fra soleksponering, fordi selvom flekken er over bh-en er den alltid under en t-skjorte. Hvis jeg trykker på flekken så blir den litt lysere i 2 sekunder, men kommer tilbake. Den ser lysere ut når jeg er kald. Det er selvfølgelig lett å tenke på IBC, men jeg har ingen av de andre symptomene på den sjeldne krefttypen, så jeg prøver å ikke frike ut for det helt ennå, fordi det overlever man vel ikke mer enn noen år hvis man er "heldig"? Hudkrem og zyrtec har ikke hatt noen effekt. Nedkjøling kan hjelpe midlertidig, men ikke stort, og ikke lenge. Hadde et plaster med bommull over en natt for å se om det ble bedre hvis det ikke ble gnisset på i løpet av natta, men om noe ble det bare verre. Spørsmålene mine er da.. 1.Hva KAN det være? 2.Det er av flere grunner grusomt vanskelig å komme seg til lege nå, men når bør jeg insistere på å få til et legebesøk? 3. Hvis dette forsvinner av seg selv, er det da ikke lenger grunn til bekymring? 4.Hvis jeg må til lege, må jeg til fastlegen, eller går det å ta dirkete kontakt med en hudlege?

Kvinne 31
Svar

Hei,

Jeg forstår at du har bekymret siden du har fått en forandring du ikke har hatt tidligere!


Du oppdaget den for syv dager siden, fra mitt ståsted betyr dette at det er en ganske ny forandring.  Forandringen og sykehistorien passer ikke med IBC.


Til dine spørsmål:

  1. Hva kan det være?

Det er vanskelig å si helt sikkert, men jeg synes forandringene kan passe med en liten eksemflekk. En eksemflekk som er såpass liten vil ofte ikke skape noen plager som kløe. Det kan være en eksemflekk som er trigget av en liten sopp som alle har i huden. Dette er ganske vanlig å være plaget av.


2. Bør du insistere på å få et legebesøk?

Jeg tenker at forandringen er ganske ny og den er lite uttalt. Det kan være en eksemflekk, og jeg tenker at du kan forsøke å behandle flekken.


3. Hvis dette forsvinner av seg selv, er det da ikke lenger grunn til bekymring?

Hvis flekken forsvinner, trenger du ikke å bekymre deg noe mer. 

Du kan smøre utslettet morgen og kveld i en uke med krem som inneholder mikonazolnitrat og hydrokortison (Daktacort) . Denne selges reseptfritt på apotek. 


4. Hvilken lege bør du kontakte?

Se svaret over. Jeg tenker at om utslettet ikke er borte eller ikke er bedre etter en ukes behandling så er det lurt å kontakte legen din (fastlegen) for en vurdering.


Håper dette var til hjelp for deg. Ønsker deg god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-