Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ringorm

Spørsmål

Hei,
Jeg fikk for tre uker siden en rød flekk på låret/rompa som ligner veldig på ringorm. Kjøpte Klotrimazol på apoteket, og ringen har blitt borte, og det er bare en rosa flekk igjen. Har bare denne ene flekke, til nå i hvert fall. Akkurat dette skjedde for tre år siden da jeg fikk en flekk på skulderen, og da ble det bare med den ene flekken. Behandlet den på samme måte som nå.

Jeg har lest mye på nett, og fått med meg at dette er veldig smittsomt. Men har både vært hos fastlegen og ringt en lege, og begge fortalte at dette ikke er noe særlig smittsomt. Blir derfor veldig forvirret.
Det jeg syns er rart er at jeg har fått dette nå for andre gang, uten at jeg omgås disse typiske smitterisikoene, som husdyr, mye trening, offentlige dusjer osv.
Jeg lurer på om ringorm er noe som kan oppstå uten smitteårsak?
Eller om jeg kan ha blitt smittet fra et offentlig toalett?
Har også søkt litt opp på nettet på engelsk, og da fant jeg flere forskningsartikler hvor det står at mennesker og dyr kan være bærere av denne sopper, og smitte andre, uten å ha utbrudd selv. Kan dette stemme i mitt tilfelle, at en person jeg omgås mye er bærer av dette uten å vite om de, for eksempel samboeren min? I så fall hvordan fungerer det med bærere? Har en katt i bygget, mulig den også kan være bærer og legge igjen sporer i gangene og dørhåndtakene?
Jeg har en sønn og en samboer som ikke har fått noen synlige flekker, så er det så ekstremt smittsomt som det står flere steder på nett?
Jeg er nøye på hygiene, og vasker leiligheten ofte. Men er usikker på hva jeg skal gjøre med klær. Alt kan jo ikke vaskes på 60 grader. Har kjøpt en damprenser som jeg går over sofa og kjær med, holder det for å unngå å smitte videre?
Jeg er ganske fortvilet når det gjelder ringorm, spesielt da dette er andre gang jeg har det, og jeg ikke aner hva smitteårsaken er, og hvor smittsomt det egentlig er.
Håper ikke dette var for mange spørsmål, og at jeg får svar på alt

MVH
en hysterisk dame

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

Ringorm er en helt ufarlig og skyldes en vanlig soppinfeksjon. Soppen som gir ringorm (dermatofytter) er veldig vanlig. Den kan smitte via hudkontakt, men er ikke veldig smittsom. En ikke uvanlig årsak er at man har neglsopp, som igjen kan smitte over til hud. Å ha det to ganger er ikke noe uvanlig, og smitterisikoen via dusj, trening og husdyr er lav. Eneste man bør sjekke er at man ikke har noen negleforandringer, da det kan være en kilde. Hvis man skulle ha det to ganger er det i seg selv ikke «rart», men heller vanlig. Soppen vil alltid ha en «smitteårsak» i prinsipp, men det er sjelden ikke man finner noen «kilde». Jeg ville ikke bekymret meg for verken dyr, håndtak eller risikoen for at andre smittes. Det indikerer heller ikke noen mangel på hygiene, og krever ingen tiltak ift. klær.

Diagnosen ringorm kan kun sikkert stilles ved å ta et lite avskrap av huden og sende inn til sjekk. Så prinsipielt kan man ikke med sikkerhet si at det er årsaken i utgangspunktet. Du bekymrer deg her litt for mye. Det behandles enkelt med en krem. Hvis man har flere episoder eller påvist neglesopp vil man vurdere å gi tabletter.

Så hva bør du gjøre?
Hvis det er gått vekk trenger du ikke gjøre noen ting. Ikke la dette være en bekymring i hele tatt. Hvis du skulle få noe utslett igjen ta en prøve før du starter behandling neste gang. Håper svaret var til hjelp!